Recept 31 maj 2018
Älggrässaft med smak av citron
Om du inte har testat älggrässaft är det hög tid nu. Perfekt att frysa in och ta fram när du vill minnas sommarens härliga dofter.
Tänk på: Älggräs, också kallad älgört, innehåller salicylsyra som är nära besläktat med acetylsalicylsyra – den aktiva ingrediensen i bland annat aspirin och treo. Om du inte ska ta dessa tabletter bör du inte heller dricka för mycket älggrässaft.
Eftersom älggrässaften inte kokas är hållbarheten kort, det går däremot bra att frysa in den. Beroende på hur stark saften blir går den bra att späda (cirka 1+3).
Läs också: Så gör du egen maskrossaft
Älggrässaft med citron
Skriv ut
Ingredienser:
- 50 klasar älggräsblommor
- 4 ekologiska citroner
- 2 tsk citronsyra
- 2 kg socker
- 2 l vatten
Gör så här:
- Skölj blommorna under rinnande vatten. Lägg dem i en ren hink eller i ett stort krus.
- Tvätta citronerna väl. Skär i skivor och lägg i tillsammans med älggräsblommorna.
- Koka upp vatten och rör ut sockret, se till att det löser upp sig ordentligt.
- Tillsätt citronsyran och häll vätskan över blomsterklasarna.
- Rör om och lägg på lock. Låt stå kallt i en vecka. Rör om varje dag.
- Sila och häll upp älggrässaften på rena flaskor. Förvara kallt. Saften kan frysas.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.