Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 31 maj 2018

Älggrässaft med smak av citron

Om du inte har testat älggrässaft är det hög tid nu. Perfekt att frysa in och ta fram när du vill minnas sommarens härliga dofter.

 Älggrässaft är perfekt att frysa in och ta fram senare. Foto: Istock
Älggrässaft är perfekt att frysa in och ta fram senare. Foto: Istock

Tänk på: Älggräs, också kallad älgört, innehåller salicylsyra som är nära besläktat med acetylsalicylsyra – den aktiva ingrediensen i bland annat aspirin och treo. Om du inte ska ta dessa tabletter bör du inte heller dricka för mycket älggrässaft.

Eftersom älggrässaften inte kokas är hållbarheten kort, det går däremot bra att frysa in den. Beroende på hur stark saften blir går den bra att späda (cirka 1+3).

Läs också: Så gör du egen maskrossaft

Älggrässaft med citron

Skriv ut

Ingredienser:

  • 50 klasar älggräsblommor
  • 4 ekologiska citroner
  • 2 tsk citronsyra
  • 2 kg socker
  • 2 l vatten

Gör så här:

  1. Skölj blommorna under rinnande vatten. Lägg dem i en ren hink eller i ett stort krus.
  2. Tvätta citronerna väl. Skär i skivor och lägg i tillsammans med älggräsblommorna.
  3. Koka upp vatten och rör ut sockret, se till att det löser upp sig ordentligt.
  4. Tillsätt citronsyran och häll vätskan över blomsterklasarna.
  5. Rör om och lägg på lock. Låt stå kallt i en vecka. Rör om varje dag.
  6. Sila och häll upp älggrässaften på rena flaskor. Förvara kallt. Saften kan frysas.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen