Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 7 november 2019

Älggryta med lakritsrot

En mustig gryta med älgkött som kryddas med torkad anis och lakritsrot.

 Spännande kombination med lakrits och vilt.
Spännande kombination med lakrits och vilt. FOTO: Istock

I årtusenden har lakrits använts för att förhöja smaken på råvaror. Till vilt blir det en spännande brytning som gör sig bra i denna mustiga gryta.

Läs också: Julens smarrigaste & sötaste recept

Älggryta med lakritsrot

Skriv ut

Ingredienser (4-6 portioner):

  • cirka 1,5 kg kött med ben
  • 2 msk vetemjöl
  • vatten
  • nötbuljong, tärning eller fond
  • 1 gul lök i klyftor
  • 2 morötter i bitar
  • ½ fänkålsstånd i bitar
  • 2 lagerblad
  • 8–10 kryddpepparkorn
  • 1 tsk torkad anis
  • cirka 2 dm lakritsrot bruten i bitar
  • salt, peppar

Gör så här:

  1. Putsa köttet fritt från större senor och hinnor.
  2. Klappa in mjölet och lägg köttet i en trång gryta. Fyll på med vatten så att det täcker och tillsätt en buljongtärning per 5 dl vatten.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna.
  4. Låt koka upp och låt sjuda under lock i cirka 1,5 timmar eller tills köttet släpper från benet. Låt svalna i grytan.
  5. Ta upp köttet och skär det i mindre bitar. Sila av kokspadet och slå tillbaka det över köttet.
  6. Servera älggrytan med kokt potatis eller potatismos.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen