Recept 7 november 2019
Älggryta med lakritsrot
En mustig gryta med älgkött som kryddas med torkad anis och lakritsrot.
I årtusenden har lakrits använts för att förhöja smaken på råvaror. Till vilt blir det en spännande brytning som gör sig bra i denna mustiga gryta.
Läs också: Julens smarrigaste & sötaste recept
Älggryta med lakritsrot
Skriv ut
Ingredienser (4-6 portioner):
- cirka 1,5 kg kött med ben
- 2 msk vetemjöl
- vatten
- nötbuljong, tärning eller fond
- 1 gul lök i klyftor
- 2 morötter i bitar
- ½ fänkålsstånd i bitar
- 2 lagerblad
- 8–10 kryddpepparkorn
- 1 tsk torkad anis
- cirka 2 dm lakritsrot bruten i bitar
- salt, peppar
Gör så här:
- Putsa köttet fritt från större senor och hinnor.
- Klappa in mjölet och lägg köttet i en trång gryta. Fyll på med vatten så att det täcker och tillsätt en buljongtärning per 5 dl vatten.
- Tillsätt resten av ingredienserna.
- Låt koka upp och låt sjuda under lock i cirka 1,5 timmar eller tills köttet släpper från benet. Låt svalna i grytan.
- Ta upp köttet och skär det i mindre bitar. Sila av kokspadet och slå tillbaka det över köttet.
- Servera älggrytan med kokt potatis eller potatismos.