Recept 16 oktober 2018
Älggryta med porter
Vilt och värmande med gryta på älgkött och porter. Servera gärna med potatismos och rönnbärsgelé.
Vad är väl mer rätt när höstmörkret sänker sig över oss än en mustig köttgryta? För den som inte har tillgång till älgkött fungerar det också bra med högrev.
Läs också: Vilt Rydberg med karamelliserad lök
Älggryta med porter
Skriv ut
Ingredienser: (4 portioner)
- 1 kg benfria grytbitar av älg
- smör
- salt
- nymald peppar
- 2 gula lökar
- 3 morötter
- 2 palsternackor
- 1 bit rotselleri, 200 g
- 10 stötta enbär
- 1 msk torkad timjan
- 2 lagerblad
- 2 1/2 msk vetemjöl
- 1 flaska porter, 50 cl
- 2 dl vatten
- 2 msk viltfond
- 3 msk rönnbärsgelé
- hackad persilja
- Till servering
- extra rönnbärsgelé
- saltgurka
- potatismos eller kokt potatis
Gör så här:
- Skär köttet i bitar, 3x3 centimeter. Bryn det i smör i en stekpanna, i omgångar. Krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan.
- Skala och skiva löken. Skala rotfrukterna och skär i grova bitar.
- Mjukstek löken i smör i en gryta. Blanda i kött och kryddor. Rör i mjölet. Häll på porter, vatten och fond.
- Koka sakta under lock tills köttet är mört, 1 1/4–1 1/2 timme.
- Blanda i rotfrukterna efter halva koktiden. Blanda i gelé mot slutet. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad persilja.