Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 16 oktober 2018

Älggryta med porter

Vilt och värmande med gryta på älgkött och porter. Servera gärna med potatismos och rönnbärsgelé.

 Grytan gör sig bra med potatismos och extra rönnbärsgelé.
Grytan gör sig bra med potatismos och extra rönnbärsgelé. FOTO: Ove Lindfors

Vad är väl mer rätt när höstmörkret sänker sig över oss än en mustig köttgryta? För den som inte har tillgång till älgkött fungerar det också bra med högrev.

Läs också: Vilt Rydberg med karamelliserad lök

Älggryta med porter

Skriv ut

Ingredienser: (4 portioner)

  • 1 kg benfria grytbitar av älg
  • smör
  • salt
  • nymald peppar
  • 2 gula lökar
  • 3 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 bit rotselleri, 200 g
  • 10 stötta enbär
  • 1 msk torkad timjan
  • 2 lagerblad
  • 2 1/2 msk vetemjöl
  • 1 flaska porter, 50 cl
  • 2 dl vatten
  • 2 msk viltfond
  • 3 msk rönnbärsgelé
  • hackad persilja
  • Till servering
  • extra rönnbärsgelé
  • saltgurka
  • potatismos eller kokt potatis

Gör så här:

  1. Skär köttet i bitar, 3x3 centimeter. Bryn det i smör i en stekpanna, i omgångar. Krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  2. Skala och skiva löken. Skala rotfrukterna och skär i grova bitar.
  3. Mjukstek löken i smör i en gryta. Blanda i kött och kryddor. Rör i mjölet. Häll på porter, vatten och fond.
  4. Koka sakta under lock tills köttet är mört, 1 1/4–1 1/2 timme.
  5. Blanda i rotfrukterna efter halva koktiden. Blanda i gelé mot slutet. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad persilja.

Recept: Caroline Hofberg

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen