Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 19 oktober 2018

Älggryta med svamp och lingon

En mustig gryta med högrev från älg, torkad svamp och lingonsylt. Sitter fint i höstmörkret!

 En värmande gryta till hela familjen.
En värmande gryta till hela familjen. FOTO: Istock

Höstsmaker som heter duga i det här receptet på älggryta. Älgen kan bytas mot annat viltkött, om så önskas. Servera grytan med kokt potatis eller potatispuré.

Läs också: Mustig älggryta med porter

Skriv ut

Ingredienser: (5-6 personer)

  • 1,2 kg högrev från älg
  • 1 gul lök
  • 1 liten morot
  • 2 dl viltfond
  • 3 dl rött vin
  • 1 dl torkad svamp, gärna trattisar
  • 2 msk lingonsylt
  • 2 dl crème fraiche
  • 1/2 purjolök
  • 3 morötter
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Skär köttet i grytstora bitar. Salta, peppra och stek det till fin färg i panna. Ansa lök och morot innan du tärnar dem smått.
  2. Fräs morot och lök i en gryta utan att de bryns. Lägg i köttet och häll på fond och vin. Låt puttra på svag värme under lock i två timmar. Lägg i den torkade svampen och lingonsylten och rör i crème fraiche. Fortsätt puttrandet på låg värme i minst en halvtimme. Köttet ska vara riktigt mört när grytan är klar.
  3. Skölj purjolöken noga och skiva den i centimetertjocka bitar. Skala morötterna och skiva dem på längden. Stek dem till fin färg.
  4. Lägg purjo och morötter i grytan innan servering.
  5. Servera med kokt potatis eller potatispuré.

Recept: Katarina Ekeström

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen