Recept 19 oktober 2018
Älggryta med svamp och lingon
En mustig gryta med högrev från älg, torkad svamp och lingonsylt. Sitter fint i höstmörkret!
Höstsmaker som heter duga i det här receptet på älggryta. Älgen kan bytas mot annat viltkött, om så önskas. Servera grytan med kokt potatis eller potatispuré.
Läs också: Mustig älggryta med porter
Skriv ut
Ingredienser: (5-6 personer)
- 1,2 kg högrev från älg
- 1 gul lök
- 1 liten morot
- 2 dl viltfond
- 3 dl rött vin
- 1 dl torkad svamp, gärna trattisar
- 2 msk lingonsylt
- 2 dl crème fraiche
- 1/2 purjolök
- 3 morötter
- salt och peppar
Gör så här:
- Skär köttet i grytstora bitar. Salta, peppra och stek det till fin färg i panna. Ansa lök och morot innan du tärnar dem smått.
- Fräs morot och lök i en gryta utan att de bryns. Lägg i köttet och häll på fond och vin. Låt puttra på svag värme under lock i två timmar. Lägg i den torkade svampen och lingonsylten och rör i crème fraiche. Fortsätt puttrandet på låg värme i minst en halvtimme. Köttet ska vara riktigt mört när grytan är klar.
- Skölj purjolöken noga och skiva den i centimetertjocka bitar. Skala morötterna och skiva dem på längden. Stek dem till fin färg.
- Lägg purjo och morötter i grytan innan servering.
- Servera med kokt potatis eller potatispuré.