Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 25 oktober 2017

Torskrygg Florentine – läcker fiskgratäng

Fiskgratäng är en fantastisk allt-i-ett-rätt. Den går utmärkt att förbereda och är perfekt att laga till många. Här har du ett underbart krämigt recept.

 Underbart god fiskgratäng med spenat.
Underbart god fiskgratäng med spenat.

Gott, enkelt och går bra att förbereda. Den här fiskgratängen, som kommer från Tina Nordströms kokbok Tinas mat, är fantastiskt smakrik och krämig.

Så här tipsar Tina: Gör duchessepotatis och spritsa ut längs kanterna i olika formar. Koka ihop såsen. När det är dags för middag lägger du bara fisken i hålet, häller på såsen och så skjuts in i ugnen!

 Tina Nordströms kokbok är fylld med smarta tips och härliga recept.
Tina Nordströms kokbok är fylld med smarta tips och härliga recept. FOTO: Lennart Weibull

Läs också: Rekordgod potatisgratäng med grönkål och getost

Torskrygg Florentine med spenat

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 portioner
  • 700 g torskrygg
  • 4 portioner duchesse (se nedan)
  • havssalt och vitpeppar ur kvarn
  • Citron- och spenatbéchamel
  • 50 g smör
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 250 g bladspenat
  • 100 g mascarpone
  • 2 tsk rivet citronskal + saften från 1 citron
  • 50 g riven Västerbottensost
  • salt och vitpeppar ur kvarn

Gör så här

  1. Värm ugnen till 220 grader.
  2. Spritsa moset i fina toppar runt kanten på en ugnsform.
  3. Dela fisken i fyra bitar och lägg dem i formen. Salta och peppra.
  4. Smält smöret till såsen i en kastrull tillsammans med schalottenlöken. Blanda ner mjölet och låt det bubbla i ett par minuter. Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda i 6–8 minuter. Vänd ner spenat och mascarpone och smaksätt med citronskal, citronsaft, salt och peppar.
  5. Täck fisken med såsen och strö ost över alltihop.
  6. Gratinera i 20–25 minuter, tills gratängen har fin färg och fisken är färdig.

Recept: Tina Nordström

Duchesse

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 portioner
  • 700 g mjölig potatis
  • 2 äggulor
  • 50 g smör
  • 3 msk rapsolja
  • 1 krm riven muskot
  • havssalt och vitpeppar ur kvarn

Gör så här

  1. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Pressa potatisen med en potatispress ner i en bunke.
  3. Rör ner äggulor, smör i klickar och olja. Smaksätt med muskot och salt och peppar. Låt moset svalna.
  4. Spritsa moset i fina toppar runt kanten på en ugnsform och gratinera vid servering i het ugn, 250 grader eller grill, tills moset får lite färg.

Recept: Tina Nordström

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen