Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 15 november 2017

Älskad husmanskost: Så gör du godaste laxpuddingen

Laxpudding är en underbart god allt i ett-rätt. Du varvar ingredienserna i en ugnsfast form och skjutsar in i ugnen. Där sköter den sig själv i en timme. Sedan är det bara att njuta.

 Smakrik rätt som sköter sig själv i ugnen medan du gör annat.
Smakrik rätt som sköter sig själv i ugnen medan du gör annat.

Stjärnkocken Stefan Ekengren har skrivit den härliga kokboken Husman. Här finns alla gamla älskade klassiker samlade och man blir vrålhungrig bara av att titta på bilderna. Från denna bok kommer receptet på den underbart goda laxpuddingen.

 Stefan Ekengren har skrivit boken Husman.
Stefan Ekengren har skrivit boken Husman.

Läs också: Bästa vintipsen till lax

Laxpudding

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 personer
  • 480 g rimmad lax i 1 cm tjocka skivor
  • 800 g fast potatis, skalad
  • 40 g smör
  • 2 gula lökar, finskivade
  • 3 ägg
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 kruka dill, grovskuren
  • 1 citron, i klyftor
  • 140 g smör, skirat till servering
  • salt och nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Koka potatisen och låt kallna. Skiva den sedan i ½ cm tjocka skivor.
  2. Smält smöret (40 g) i en kastrull. Lägg löken i smöret och koka den mjuk. Låt löken kallna.
  3. Vispa ihop ägg och grädde. Salta, peppra och tillsätt citronskal.
  4. Nu är alla ingredienser redo för montering. Börja med att bottna en ugnssäker form med ett jämnt lager potatis. Skeda över lite äggstanning, täck med laxskivor och skeda ut ytterligare lite stanning. Tryck till lätt med handen för att få puddingen kompakt. Därefter ett lager lök, lite stanning före dill och sist ett lager potatis i ett fint mönster på toppen av puddingen. Tryck till en gång till med handen för att få puddingen riktigt kompakt. Skeda över resten av stanningen.
  5. Grädda mitt i ugnen cirka 1 timme. Höj eventuellt värmen till 200 grader mot slutet så laxpuddingen får fin färg. Servera med citronklyftor och skirat smör.

Recept: Stefan Ekengren

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen