Älskade fikastund! 5 underbara recept på supermumsiga kakor
Knaprigt, knäckigt, saftigt. Bjud på vårens mumsigaste kakor under fikastunden. De här härliga recepten kommer från Lantmännen.
Här är 5 recept på underbart goda kakor
1. Seg chokladkaka med knäckigt frötäcke
Detta blir en ganska stor kaka som räcker till många. Den går även utmärkt att frysa och är den perfekta kakan att ha på lut när man får oväntat besök. Vispad grädde till är inte fel!
Det här behöver du:
25 portioner
200 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 ½ dl kakao
3 dl vetemjöl
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 ½ dl vispgrädde
75 g smör
Så här gör du:
1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 25 x 35 cm, med bakplåtspapper.
3. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda i vaniljsocker, salt, kakao, vetemjöl och det smälta smöret och rör till en jämn smet.
4. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen ca 15 minuter. Gör under tiden fröglasyren i en kastrull.
5. Häll solroskärnor, pumpakärnor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.
6. När kakan varit inne i ugnen i 15 minuter, tag ut den och bred på glasyren. Grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.
7. Låt kakan svalna och skär sedan i fyrkanter med en vass kniv. För extra lyx, servera med vispad grädde
2. Knapriga kakor med rostat havre och ingefära
När havregrynen rostas får de en nötig smak som tillsammans med kardemumma och russin ger en spännande karaktär åt dessa goda kakor. Prova gärna att byta ut kardemumman mot kanel eller ingefära.
Det här behöver du:
25 kakor
1,5 dl ekologiska havregryn
150 g rumstempererat smör
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
2 tsk kardemumma
1 dl russin
Knappt 1 tsk bikarbonat
1 krm salt
Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Bred ut havregrynen på en ugnsplåt. Rosta grynen i mitten av ugnen tills de fått fin färg, ca 5–10 min. Passa havregrynen noga så att de inte bränns! Låt svalna.
3. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt vetemjöl, havregryn, kardemumma, russin, bikarbonat och salt och arbeta snabbt ihop till en deg.
4. Forma degen till två rullar och dela sedan varje rulle i ca 12 bitar. Rulla varje bit till en boll och lägg glest på plåtar täckta med bakplåtspapper. Platta till dem något och grädda sedan mitt i ugnen, ca 12 min.
Läs också: Gör en god påsktårta – med rolig godisgömma
3 . Halloncheesecake med havrebotten och kolasås
En härligt rosa cheesecake som får en underbar smak av hallon och havrekaka. För att göra den extra maffig kokas en kolasås som hälls över den färdiga kaka.
Det här behöver du:
Pajskal
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn
½ tsk salt
150 g smör
Fyllning
200 g hallon
3 ägg
1 dl florsocker
2 dl crème fraiche
200 g färskost
Kolasås
50 g smör
2 msk strösocker
1 dl vispgrädde
2 msk ljus sirap
En nypa salt
Dekorering
Hallon
Citronmeliss- eller myntablad
Så här gör du:
1. Blanda samman socker, mjöl, havregryn och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda snabbt samman med havreblandningen till en deg.
2. Tryck ut degen i en ugnsform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Ställ kallt, i kylskåp eller frys, ca 30 min.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
5. Mosa hallonen i en bunke. Blanda ner resten av ingredienserna till fyllningen och vispa till en jämn smet. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda sedan i nedre delen av ugnen ca 30 min, eller tills fyllningen ”stannat”. Låt cheesecaken kallna helt, gärna över natten.
6. Vid servering: Koka samman ingredienserna till kolasåsen i en kastrull, ca 5 minuter.
7. Garnera kakan med hallon och citronmeliss eller mynta. Skär kakan i bitar och servera tillsammans med varm kolasås.
4. Saftiga gifflar med äpplee- och kanelfyllning
Dessa gifflar blir riktigt saftiga och fyllningen med äpple, kanel och mandelmassa ger dem en härligt rik smak.
Det här behöver du:
32 st
Deg
50 g jäst
150 g smör
4 dl mjölk
½ dl socker
½ tsk salt
2 ägg
Ca 12 dl vetemjöl
Fyllning
2 äpplen
2 tsk kanel
200 g mandelmassa
Pensling och garnering
1 ägg
1 msk vatten
50 g mandelflagor
Eventuellt florsocker
Smör till stekning
Så här gör du:
1. Smula ner jäst i en bunke. Smält smör, tillsätt mjölk och värm till 37 grader. Lös först jästen med lite av degspadet och tillsätt sedan resten av vätskan.
2. Tillsätt socker, salt, ägg och drygt hälften av mjölet. Arbeta degen väl för hand eller med bakmaskin, tillsätt resten av mjölet i omgångar tills degen är smidig och släpper från kanterna.
3. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.
4. Förbered under tiden fyllningen: Tärna äpplena fint och fräs de sedan i smör i en stekpanna tills de mjuknat. Tillsätt kanel. Riv mandelmassa och blanda ner i äpplefräset.
5. Arbeta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en rundel och skär sedan i åtta trekanter.
6. Lägg lite fyllning på den breda delen och rulla ihop mot mitten. Lägg gifflarna med skarven ned på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 250 grader.
8. Vispa upp ägget till pensling lätt med en gaffel tillsammans med en matsked vatten. Strö över mandelflagorna.
9. Pensla gifflarna med ägget och grädda sedan i mitten av ugnen ca 6 minuter, eller tills de fått fin färg.
10. Låt svalna under bakduk. Pudra eventuellt lite florsocker över gifflarna precis innan servering.
Läs också: Duka för påskmiddag – 16 fina idéer
5. Snabba chokladdoppade apelsinskorpor
Gör ett gott fikabröd av din gamla baguette!
Det här behöver du:
½ baguette
1 söt apelsin
100 g choklad
(flagad mandel)
Gör så här:
1. Skiva baguetten på längden och skär den i 1-2 cm breda skivor.
2. Pressa apelsinen och doppa hastigt baguetteskivorna i saften.
3. Lägg dem på en plåt.
4. Om du redan har använt ugnen för att laga middag stänger man bara av den och ställer in plåten med skorporna, vilket är ett bra sätt att ta tillvara på värmen och spara energi. På varmluftsugnar kan man med fördel låta själva fläkten vara igång, även om värmen är avstängd.
5. Torka skorporna i ca 2-3 timmar, tills de känns torra och lätta.
6. Smält chokladen i vattenbad eller mikro.
7. Doppa ena änden av skorporna, pensla dem ovanpå, eller ringla chokladen över, allt efter tycke och smak. Strö eventuellt flagad mandel ovanpå. Låt chokladen stelna.