Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 2 december 2016

Älskade pepparkaka! Gott och kul med julens godaste kaka

Du anar inte vad mycket kul och gott man kan göra av pepparkaka. Lands redaktion bjuder på fem roliga idéer och recept till julens alla kalas.

1. Malins mjuka pepparkaka

mjukapepparkaka-853x1024

Detta behöver du:

100 g smör
1,5 dl gräddfil
150 g blandade nötter (hasselnötter, paranötter och valnötter)
3 ägg
2,5 dl socker

2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald kanel
1 tsk vaniljsocker

Topping till kakan
1 dl grädde
100 g mörk choklad
50 g blandade nötter

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175 grader. Smält smöret och tillsätt gräddfilen.
2. Hacka nötterna grovt och blanda dem med alla torra ingredienser.
3. Vispa ägg och socker till en luftig smet. Vänd ner de torra ingre-
dienserna växelvis med smörblandningen i smeten.
4. Smöra och bröa en sockerkaksform och häll i smeten. Grädda kakan i ugnen i 40–45 minuter. Låt den svalna.
5. Värm grädden och smält chokladen i den varma grädden. Häll chokladgrädden över kakan så att det rinner ner på sidorna. Strö över det sista av de hackade nötterna.

2. Unnis härliga mobil

unnisPeppisar-916x1024

Detta behöver du:

5 dl florsocker
1 äggvita
1 msk ättika

Gör så här:

1. Grädda pepparkakor med ett hål i för upphängning.
2. Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet.
3. Gör en strut av smörpapper och spritsa mönster på pepparkakorna.
4. Ta ett sidenband och häng upp pepparkakorna i oilka längder.

3. Kristinas pepparkaksmuffins med apelsinfrosting

kristinaspepparkaka

Detta behöver du:

100 gram smör
3 ägg
2 deciliter socker
2 tsk mald ingefära
1,5 tsk malda nejlikor
3 tsk mald  kanel
2 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
1,5 dl filmjölk

Frosting:
50 gram rumsvarmt smör
7–8 dl florsocker.
160 gram färskost
rivet skal av en apelsin

Gör så här:

1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Vispa ägg och socker vitt och luftigt med en elvisp.
3. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i äggblandningen med en slickepott. Blanda sedan i filmjölken och smöret.
4. Häll upp smeten i muffinsformar, fyll dem till drygt hälften. Grädda muffinsen i 175 grader i cirka 20 minuter.
5. Frosting: Vispa ihop smör och florsocker med elvisp. Tillsätt färskost och apelsinskal och rör till en jämn massa. Spritsa på de avsvalnade muffinsarna. Dekorera med minipepparkakor.

4. Emmas pepparkakor med pistasch

emmaspepparkaka

Detta behöver du:

15 stycken
30 pepparkakor
100 g choklad (vit eller mörk)

Pistaschkräm:
70 g skalade pistaschnötter
100 g rumstempererat smör
1,5 dl florsocker
rivet skal av 1 citron
salt

Gör så här:

1. Mixa nötterna till mjöl.
2. Vispa smör och florsocker fluffigt. Tillsätt pistaschmjölet, salt och citronskal.
3. Bred pistaschkräm på 15 av pepparkakorna och lägg ihop med resten av kakorna. Ställ dem i kylen.
4. Smält chokladen över ett vattenbad. Doppa pepparkakorna till hälften i chokladen och låt svalna på ett bakplåtspapper.

5. Johans fina koppdekoration

johanspepparkaka

1. Skär ut en skåra i ditt pepparkakshjärta innan du gräddar det.
2. Spritsa ett mönster eller namn på din pepparkaka och fäst på en kopp.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen