Recept 5 september
Ängamat – klassisk sommarsoppa
Ängamat är en klassisk sommarsoppa med primörer. Njut av en riktig sommarklassiker.
Välj bland dina favoritprimörer exempelvis morot, bönor, sockerärt, squash, purjolök, broccoli, sparris eller mangold och laga klassisk ängamat.
Läs också: Baconlindad lax i hollandaise
Ängamat
Skriv ut
Ingredienser (4 personer)
- 8 små färskpotatisar
- 500 g blandade späda grönsaker. Välj bland dina favoritprimörer exempelvis morot, bönor, sockerärt, squash, purjolök, broccoli, sparris eller mangold
- 8 l hönsbuljong från tärning
- 2 dl grädde
- salt
- peppar
- muskotnöt
- 4 äggulor
- 2 msk persilja, fint hackad
Gör så här
- Koka potatisarna för sig i lättsaltat vatten. Ansa grönsakerna och skär dem i bitar.
- Koka upp buljongen tillsammans med grädden och lägg i grönsakerna efter koktid. De som ska koka lite längre som moroten ska i först.
- Smaka av med salt, peppar och en gnutta fint riven muskotnöt. När grönsakerna är färdiga tas kastrullen från plattan. Lägg i de förkokta potatisarna och rör i äggulorna en och en. Strö persilja över och servera genast.
- En variant är att låta gästerna reda soppan själva vid bordet. Fördela då den heta soppan i tallrikar och strö persilja över. Lägg en äggula i varje tallrik och låt gästerna själva vispa ut gulan med skeden i gräddbuljongen. Ät och njut av nyskördat.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.