Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 6 augusti

Ängamat – krämig sommarsoppa

Ängamat är en riktig mormorsklassiker från barndomen. Gräddig soppa med blandade grönsaker – perfekt en lite svalare sommarkväll!

 Ta vara på säsongens skörd med en mild soppa på grönsaker och grädde. Klassisk ängamat!
Ta vara på säsongens skörd med en mild soppa på grönsaker och grädde. Klassisk ängamat! FOTO: Mostphotos

När skördetider möter höstrusk passar det bra att laga en klassiker – ängamat.

Den milda soppan kan varieras beroende på vad just du har för grönsaker hemma – till exempel smakar potatis, haricot verts och broccoli riktigt gott i ängamaten. Smaklig måltid!

Läs också: Krämig jordärtskockssoppa med kavring

Ängamat

Skriv ut

Ingredienser (4 portioner):

  • 3 morötter
  • 1/2 huvud blomkål
  • 1 dl frysta ärtor
  • 100 g sockerärtor
  • 3 salladslökar
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl vatten
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 äggula
  • 1 dl hackad persilja, färsk

Gör så här:

  1. Skala och skiva morötter i slantar. Dela blomkål i buketter. Skiva lök och sockerärter.
  2. Red vattnen med mjöl i en kastrull. Koka upp under vispning. Tillsätt mjölk. Salta. Koka upp.
  3. Lägg i morötter och blomkål. Låt koka i 5 minuter.
  4. Lägg i resterande grönsaker och koka i 1 minut till.
  5. Blanda i äggula och grädde. Strö över hackad persilja och servera soppan.
  6. Obs! Koka inte upp igen efter att du tillsatt gulan.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen