Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 18 oktober 2018

Ankbröst med apelsinsallad och turbogratäng

Ankbröst får friskt och spännande sällskap av krispigt grönt, apelsin och potatisgratäng.

 Saftigt ankbröst i frisk sallad.
Saftigt ankbröst i frisk sallad.

Gratängen kan stå kokt och klar i kylen i väntan på att hamna i ugnen. Men ta fram formen någon timme före gräddningen, annars kan den spricka av kontrasten i temperatur.

Läs också: Ankbröst med svartkål och gratinerad potatis

Ankbröst med apelsinsallad och turbogratäng

Skriv ut

Ingredienser: (4 portioner)

  • 2 ankbröst eller gåsbröst á ca 300 g
  • 1 tsk salt
  • 1-2 krm svartpeppar
  • Fänkåls- och apelsinsallad
  • 1 fänkål
  • 1 liten rödlök
  • 2 stora apelsiner
  • 2 rejäla nävar ruccola
  • 3-4 msk rapsolja, gärna kallpressad
  • 1 msk grov, sötstark senap
  • Gratäng
  • 800 g mjölig potatis
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 sl mjölk
  • 2 dl riven smakrik ost, till exempel prästost
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 msk smör

Gör så här:

  1. Börja med gratängen. Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen, skär den i 1/2 cm tjocka skivor. Koka dem halvmjuka med salt, peppar, grädde och mjölk, 6-7 minuter, rör om under tiden.
  2. Blanda ner ost och vitlök, häll över i smord ugnsfast form. Lägg på ett plar klickar smör. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter, låt stå och svalna en stund före servering.
  3. Anka: Sätt ugnen på 125 grader. Ruta skinner på ankbrösten med en vass kniv, krydda och stek dem på skinnsidan i het panna utan fett 3-4 minuter. Vänd och låt steka någon minut på köttsidan.
  4. Lägg över brösten i en ugnsfast form och stek dem i 15-20 minuter tils innertemperaturen är 55-60 grader, beroende på hur rosa du vill ha dem, det tar 15-20 minuter. Låt köttet vila cirka 10 minuter innan det skärs upp.
  5. Sallad: Ansa och skiva fänkålen lövtunt, gärna med mandolin. Strimla rödlöken fint. Skala apelsinerna med vass kniv så att de vita hinnorna försvinner. Skär ut hinnfria klyftor, ”filéer” - jobba över en skål så att all saften samlas upp. Lägg klyftorna åt sidan, krama ur all saft ur den fileade apelsinen.
  6. Vispa ihop apelsinsaften med olivolja och senap. Blanda fänkål, lök och ruccola med dressingen i en skål.
  7. Servering: Lägg upp fänkålssalladen på fyra tallrikar, fördela apelsinklyftorna över. Skär upp ankbrösten i tunna sneda skivor, lägg dem på det gröna. Servera med gratängen.

Recept: Håkan Larsson

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen