Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 16 oktober 2018

Ankbröst med svartkål och gratinerad potatis

En riktig festmåltid med stekt ankbröst, potatis- och jordärtskockspuré och tryffelkokt svartkål och rödkål.

 Stekt ankbröst, potatis- och jordärtskockspuré och tryffelkokt svartkål och rödkål.
Stekt ankbröst, potatis- och jordärtskockspuré och tryffelkokt svartkål och rödkål. FOTO: Anders Norrsell

Det är både enkelt och går snabbt att laga ankbröst.

Stek brösten i panna på hög värme utan fett, fettlagret på ankan är så tjockt så att det räcker gott och väl. Stek vidare i ugnen på lågt gradantal, använd stektermometer för bäst resultat.

Fruktiga och syrliga smaker eller olika varianter av kål passar väldigt bra till anka.

Läs också: Så odlar du jordärtskocka – njut sedan hela hösten

Ankbröst med svartkål och gratinerad potatis

Skriv ut

Ingredienser: (4 portioner)

  • Potatis- och jordärtskockspuré
  • 600 g potatis
  • 600 g jordärtskockor
  • 1 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tryffelkokt svartkål och rödkål
  • 250 g svartkål
  • 250 g rödkål
  • 1 tsk tryffelolja
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl vispgrädde
  • 800 g ankbröst
  • Salt
  • Peppar
  • 2 msk olja

Gör så här:

  1. Börja med potatis och jordärtskockspurén. Sätt ugnen på 250 grader. Skala och dela potatis och jordärtskockor i mindre bitar.
  2. Koka i varsin kastrull i lättsaltat vatten.
  3. Häll av vattnet och mixa skockorna till en slät och jämn puré. Tillsätt grädde och smör och rör om så att du får ett fint mos. Smaka av med salt och peppar.
  4. Pressa ner potatisen i purén. Fördela moset i smorda eldfasta portionsformar eller i en stor form.
  5. Grädda högst upp i ugnen i 8-10 minuter, purén ska ha fått fin färg och yta.
  6. Tryffelkokt svartkål och rödkål. Ansa och skölj kålen, ta bort mittstjälken och dela och strimla kålen i mindre bitar. Sätt också ugnen på 120 grader till ankbrösten.
  7. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs kålen på svag värme tillsammans med salt i 8-10 minuter, rör ofta. Tillsätt grädde, lägg på ett tättslutande lock och låt kålen puttra vidare i 10 minuter, känn så att kålen är mjuk.
  8. Krydda ankbrösten med lite salt och peppar. Skär 1x1 cm rutmönster i fettlagret.
  9. Sätt på en stekpanna utan matfett på hög värme och stek ankbrösten med fettsidan nedåt i cirka 4 minuter. Vänd och stek 2 minuter till.
  10. Lägg över ankbrösten i en eldfast form och stek vidare i ugnens mitt i cirka 20 minuter, bäst är det att använda en köttermometer då skall den vara mellan 55-60 grader. Vid 55 grader är köttet rött.
  11. Ta ut och låt ankbrösten vila i folie i 10 minuter.
  12. Vid serveringen lägger du kålen i mitten på tallriken och placerar sedan ankskivor på kålen. Servera med potatis och jordärtskockspurén och eventuellt andra kokta tillbehör som brysselkål eller haricots verts.

Recept: Bitte E:son Forsberg

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen