Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 17 juni 2022

Ansjovischeesecake med äpple

Cheesecake med matjessill har blivit en älskad klassiker. Här är en variant med ansjovis, två sorters lök och äpple. Mums till midsommar!

 Festlig cheesecake med matjessill.
Festlig cheesecake med matjessill. FOTO: Ove Lindfors

En festlig klassiker som dessutom är väldigt praktisk eftersom du kan göra cheesecake med matjessill dagen innan.

Läs också: Ansjovisröra med forellrom

Ansjovischeesecake med äpple

Skriv ut

Ingredienser (8 bitar)

  • Botten:
  • 75 g smör
  • 200 g kavring
  • Fyllning:
  • 1 burk ansjovisfiléer, 125 g
  • 2 msk ansjovisspad
  • 1 gul lök
  • 3 dl gräddfil
  • 250 g kesella
  • ¾ dl hackad gräslök
  • 2 dl äpple i små tärningar
  • salt
  • nymald peppar
  • 4 gelatinblad
  • Till garnering:
  • hackad gräslök
  • äggklyftor
  • rädisor

Gör så här

  1. Smält smöret och låt det svalna. Smula brödet i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda ihop med brödsmulorna.
  2. Häll över smulblandningen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter. Tryck ut smulorna med handen över botten och en bit upp på formens kant. Ställ formen minst 1 timme i kylen.
  3. Låt ansjovisen rinna av, men spara 2 msk av spadet. Finhacka ansjovisen. Skala och finhacka löken.
  4. Häll ½–1 dl av gräddfilen i en liten kastrull.
  5. Blanda resten av gräddfilen, kesella, ansjovisspad, ansjovis, lök, gräslök och äpple. Smaka av med salt och peppar.
  6. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter. Värm gräddfilen försiktigt, den ska inte koka. Ta från värmen och rör ner gelatinbladen. Låt svalna något.
  7. Rör ner gelatinblandningen i ansjovisröran.
  8. Häll fyllningen över bottnen. Täck över och låt stelna i kylen minst 4 timmar.
  9. Strö över hackad gräslök vid servering och garnera med äggklyftor och rädisor.

Recept Caroline Hofberg

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen