Recept 17 juni 2022
Ansjovischeesecake med äpple
Cheesecake med matjessill har blivit en älskad klassiker. Här är en variant med ansjovis, två sorters lök och äpple. Mums till midsommar!
En festlig klassiker som dessutom är väldigt praktisk eftersom du kan göra cheesecake med matjessill dagen innan.
Läs också: Ansjovisröra med forellrom
Ansjovischeesecake med äpple
Skriv ut
Ingredienser (8 bitar)
- Botten:
- 75 g smör
- 200 g kavring
- Fyllning:
- 1 burk ansjovisfiléer, 125 g
- 2 msk ansjovisspad
- 1 gul lök
- 3 dl gräddfil
- 250 g kesella
- ¾ dl hackad gräslök
- 2 dl äpple i små tärningar
- salt
- nymald peppar
- 4 gelatinblad
- Till garnering:
- hackad gräslök
- äggklyftor
- rädisor
Gör så här
- Smält smöret och låt det svalna. Smula brödet i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda ihop med brödsmulorna.
- Häll över smulblandningen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter. Tryck ut smulorna med handen över botten och en bit upp på formens kant. Ställ formen minst 1 timme i kylen.
- Låt ansjovisen rinna av, men spara 2 msk av spadet. Finhacka ansjovisen. Skala och finhacka löken.
- Häll ½–1 dl av gräddfilen i en liten kastrull.
- Blanda resten av gräddfilen, kesella, ansjovisspad, ansjovis, lök, gräslök och äpple. Smaka av med salt och peppar.
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter. Värm gräddfilen försiktigt, den ska inte koka. Ta från värmen och rör ner gelatinbladen. Låt svalna något.
- Rör ner gelatinblandningen i ansjovisröran.
- Häll fyllningen över bottnen. Täck över och låt stelna i kylen minst 4 timmar.
- Strö över hackad gräslök vid servering och garnera med äggklyftor och rädisor.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.