Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 15 november 2018

Apelsindoftande saffransbullar med glasyr

Saffransbullar med en liten tvist av apelsin och glasyr gör det extra trevligt att bjuda på adventsfika i år.

 Saffran är guld värt i julbaket.
Saffran är guld värt i julbaket. FOTO: Istock

Världens dyraste krydda saffran är ett säkert och lyxigt jultecken i bakningen. Bjud på rykande färska bullar och alla runt omkring dig kommer att bli själaglada.

Läs också: Saftiga saffransbullar med mandelmassa

Apelsindoftande saffransbullar med glasyr

Skriv ut

Ingredienser: (35 bullar)

  • 5 dl mjölk
  • 2 paket saffran
  • 50 g jäst
  • 2 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 175 g smör, mjukt
  • 13-14 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 250 g mandelmassa
  • 125 g smör, rumstempererat
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 apelsin, finrivet skal från hela och saften från halva
  • 1 ägg till pensling
  • pärlsocker, hackad mandel
  • Florsockerglasyr
  • 2 dl florsocker
  • 1-1 1/2 msk vatten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Värm mjölken med saffran till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll på degvätskan.
  2. Tillsätt socker, salt, ägg och smör. Arbeta in vetemjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg. Spara lite mjöl till utbakningen.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  4. Lägg under tiden ut pappersformar i muffinsplåtar. Om du bara har en muffinsplåt kan du grädda i omgångar.
  5. Blanda ihop fyllningen. Riv mandelmassan och rör ihop med smör, socker och apelsinsaft och -skal.
  6. Vänd upp degen på ett mjölat bakbord. Dela i två delar och kavla ut till en rektangel som är cirka 1 centimeter tjock och cirka 25x40 centimeter.
  7. Bred ut fyllning på degen och vik ihop den på längden.
  8. Skär cirka 2 centimeter breda längder. Vrid varje längd och forma en knut. Lägg knutarna i pappersformarna.
  9. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Flytta över till muffinsplåten. Pensla med ägg och strö på pärlsocker och hyvlad mandel.
  10. Grädda i 8-10 minuter. Rör ut florsocker i vatten tills glasyren får en bra konsistens. Ringla över bullarna.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen