Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 16 december 2017

Apelsingriljerad julskinka med äppelsenap

En saftigt god apelsingriljerad julskinka med hemgjord äppelsenap kan inte bli annat än succé.

 Skinkan får juligt god smak av griljering på senap och apelsin.
Skinkan får juligt god smak av griljering på senap och apelsin. FOTO: Ove Lindfors

Om skinkan kokas får man visserligen mycket doppspad, men den ugnsbakade blir saftigare. Den ugnsbakade skinkan ger också en hel del smakrik sky.

Att göra sin egen senap är verkligen enkelt. Den här är ganska stark, med en mild smak av äpple som passar bra ihop med skinkan.

Läs också: Julskinka – därför ska du välja svensk

Apelsingriljerad julskinka med äppelsenap

Skriv ut

Ingredienser:

  • 1 benfri julskinka, cirka 3 kg
  • Griljering
  • Till en skinka på cirka 3 kg:
  • 1 äggula
  • rivet skal av 1 apelsin
  • 3 msk julsenap eller skånsk senap
  • 2 tsk mald ingefära
  • 1 msk sirap
  • 1/2 msk potatismjöl
  • 2–3 msk ströbröd
  • ev. sesamfrö
  • kryddnejlikor
  • Äppelsenap
  • 2–2 1/2 dl
  • 2 msk colemans senapspulver
  • 2 msk vispgrädde
  • 1/2 dl skånsk grovkornig senap
  • 1 dl äppelmos
  • 1/2 msk calvados
  • 1 dl fintärnat äpples
  1. Skinkan: Sätt ugnen på 175 grader. Skär ett kryss med en vass kniv tvärs igenom svålen. Stick in en köttermometer i skinkans tjockaste del.
  2. Slå in skinkan i aluminiumfolie och lägg den i en långpanna. Ugnsbaka tills termometern visar 74 grader. Det tar 60–70 minuter per kilo skinka. Ta ut skinkan och låt den vila 15 minuter. Öppna foliepaketet och dra ut termometern.
  3. Ta av nätet och svålen när skinkan svalnat något. Griljera skinkan, gärna medan den fortfarande är varm. Om fettlagret är tjockt, skär bort en del så det blir så jämntjockt som möjligt. Ta gärna vara på den smakrika skyn och använd den i soppa, långkål eller dopp i grytan.
  4. Griljeringen: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda äggula, apelsinskal, senap, ingefära, sirap och potatismjöl.
  5. Bred blandningen över skinkan. Strö över ströbröd och eventuellt sesamfrö. Stick i kryddnejlikor som garnering.
  6. Låt skinkan få fin färg i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.
  7. Senapen: Rör ihop senapspulver, grädde och senap. Blanda i äppelmos och calvados. Låt smakerna mogna i kylen.
  8. Blanda i äppeltärningar före servering.

Recept: Caroline Hofberg

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen