Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 10 oktober 2018

Äppelkaka med kardemummaströssel

En god och saftig äppelkaka med smak av kardemumma och äpple.

 En riktig kardemummabomb.
En riktig kardemummabomb. FOTO: Thomas Carlgren

Strösslet på hela kardemummakärnor gör kakan spännande och ger extra mycket smak av kardemumma. Servera gärna kakan ljummen med vaniljsås.

Läs också: Äppelpaj med valnötter på krispig havrebotten

Äppelkaka med kardemummaströssel

Skriv ut

Ingredienser: (8-10 bitar)

  • Kaka
  • 125 g smör
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 msk mjölk
  • rivet skal av en citron
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk kardemumma
  • Fyllning
  • 3-4 Äpplen
  • Kardemummaströssel
  • 50 g smör
  • 1 msk hela kardemummakärnor
  • 1 ¼ dl vetemjöl
  • ¾ dl strösocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa socker och smör pösigt.
  4. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan.
  5. Rör i mjölken och citronskalet.
  6. Rör ner mjölet som blandats med bakpulver kardemumma och vaniljsockret i äggsmeten.
  7. Häll smeten i en smord form, cirka 24 cm i diameter
  8. Skär äpplen i bitar och täck kakan med dem.
  9. Strössel: Stöt Kardemumman i en mortel. Smält smöret. Blanda alla ingredienserna tillsammans med det smälta smöret till en smulig deg.
  10. Strö strösslet över kakan.
  11. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i 175 grader i 35 minuter.
  12. Servera gärna kakan ljummen med vaniljsås.

Recept: Katarina Carlgren

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen