Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 10 oktober 2018

Äppelkaka med kardemummaströssel

En god och saftig äppelkaka med smak av kardemumma och äpple.

 En riktig kardemummabomb.
En riktig kardemummabomb. FOTO: Thomas Carlgren

Strösslet på hela kardemummakärnor gör kakan spännande och ger extra mycket smak av kardemumma. Servera gärna kakan ljummen med vaniljsås.

Läs också: Äppelpaj med valnötter på krispig havrebotten

Äppelkaka med kardemummaströssel

Skriv ut

Ingredienser: (8-10 bitar)

  • Kaka
  • 125 g smör
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 msk mjölk
  • rivet skal av en citron
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk kardemumma
  • Fyllning
  • 3-4 Äpplen
  • Kardemummaströssel
  • 50 g smör
  • 1 msk hela kardemummakärnor
  • 1 ¼ dl vetemjöl
  • ¾ dl strösocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa socker och smör pösigt.
  4. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan.
  5. Rör i mjölken och citronskalet.
  6. Rör ner mjölet som blandats med bakpulver kardemumma och vaniljsockret i äggsmeten.
  7. Häll smeten i en smord form, cirka 24 cm i diameter
  8. Skär äpplen i bitar och täck kakan med dem.
  9. Strössel: Stöt Kardemumman i en mortel. Smält smöret. Blanda alla ingredienserna tillsammans med det smälta smöret till en smulig deg.
  10. Strö strösslet över kakan.
  11. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i 175 grader i 35 minuter.
  12. Servera gärna kakan ljummen med vaniljsås.

Recept: Katarina Carlgren

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen