Recept 1 april 2022
Äppelkompott
Äpple, vanilj och nötter - vad är det man inte skulle gilla? Kärleksfulla smaker i fina kombinationer och riktigt gott med svenska äpplen - som finns året om! Testa det här receptet och njut i kubik!
Att äpple är en frukt som ristats in i den svenska smakhimlen är ställt utom allt rimligt tvivel och när man kombinerar äpplet med vanilj och nötter då blir det smakfest! Deluxe!
Receptet kommer från kokboken Svenska smårätter, från fredagsmys till mingelfest.
Tips!
Du kan även smaksätta kompotten med kardemumma, likör eller ingefära.
Äppelkompott med vaniljkesella
Skriv ut
Ingredienser (4 dessertskålar):
- Äppelkompott:
- 4 äpplen, numera finns svenska äpplen att köpa hela året
- 0,5 dl strösocker
- 1 kanelstång
- 2 msk vitt vin
- Vaniljkesella:
- 1 dl kesella
- 1 tsk vaniljsocker
- Saltrostade nötter:
- 25 g mandlar
- 25 g hasselnötter
- 25 g pistagenötter
- Flingsalt
Gör så här:
- Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar.
- Lägg dem i en kastrull med socker, kanelstång och vitt vin. Låt puttra på medelvärme i 10-15 minuter tills äpplena blivit mjuka men inte mos.
- Lyft bort kanelstången och låt kompotten svalna.
- Blanda kesella med vaniljsocker.
- Grovhacka nötterna. Rosta dem i en torr panna och strö över flingsalt.
- Lägg upp kompotten i 4 mindre skålar.
- Servera med vaniljkesella och saltrostade nötter.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.