Recept 17 augusti 2018
Äppelpaj med valnötter på krispig havrebotten
Äntligen äppeltider! Passa på att baka godsaker av frukten. Här får du ett recept på en ljuvlig äppelpaj med havrebotten och mumsig valnötsfyllning.
Recept: Persikopaj i långpanna – med vispad grädde
Äppelpaj med valnötter på krispig havrebotten
Skriv ut
Ingredienser (8 bitar):
- Pajdeg
- 125 g smör
- 3 msk strösocker
- 2 dl havregryn
- 2 dl siktat dinkelmjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- Fyllning
- 1 1/2 dl valnötter
- 3 ägg
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1/2 dl vetemjöl
- 250 g kesella
- rivet skal av 1/2 citron
- 2–3 äpplen, av till exempel sorten Discovery
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, havregryn, mjöl och bakpulver.
- Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter cirka 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen cirka 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader.
- Grovhacka nötterna. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i vaniljspcker, mjöl, kesella, citronskal och nötter.
- Skala och kärna ut äpplena. Skär dem i klyftor. Häll smeten i formen och stick ner äppelklyftorna.
- Grädda i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter. Känn med en provsticka att pajen är genomgräddad.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.