Recept 8 november 2018
Äppelsmulpajkladdkaka med rivna äpplen
Äppelsmulpaj möter ljuvlig ljus kladdkaka med rivna äpplen i. Serverat med lättvispad grädde är detta en kaka få kan motstå.
Lager på lager är det nya heta i kladdkakevärlden. Denna variant blir maffig, det kan vi lova.
Så om du tycker om äppelkladdkaka, skivade äpplen med kanel och knäckigt smultäcke – då är detta din melodi!
Läs också: Lyxig kladdkaka med brynt smör, flingsalt och hallongrädde
Skriv ut
Ingredienser: (6 portioner)
- Äppelkladdkaka
- 175 g smör
- 2 1/2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 ägg
- 2 3/4 dl vetemjöl
- 2 äpplen
- Fyllning
- 5-6 äpplen
- 1 msk kanel
- 5 msk strösocker
- Smuldeg
- 100 g smör
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 1 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
Gör så här:
- Äppelkladdkaka: Sätt ugnen på 190 grader. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.
- Blanda smöret med strösocker, vaniljsocker, ägg och vetemjöl till en jämn smet. Rör ned skalade och rivna äpplen i smeten.
- Häll smeten i en smord och bröad form (ca 23 cm i diameter) med löstagbar kant.
- Smuldeg: Blanda alla ingredienserna till en smulig deg.
- Fyllning: Skala och skiva äpplena i tunna klyftor, lägg dem på äppelkladdkakan.
- Pudra äppeltäcket med kanel.
- Smula över pajdegen.
- Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter beroende på hur kladdig du önskar kladdkakan i botten.
- Servera gärna med lättvispad grädde.