Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 2 oktober 2018

Aprikos och valnötsbröd

Torkade aprikoser och valnötter är hemligheten bakom detta bröd med rågsikt.

 När suget faller på är det trevligt att kunna plocka fram ett hembakat bröd.
När suget faller på är det trevligt att kunna plocka fram ett hembakat bröd. FOTO: Thomas Carlgren

Till det här brödet behövs ingen bakmaskin. Degen är bara att arbeta ihop.

Brödet passar bra till soppan och tillsammans med en god ost på. Eller varför inte som mellismacka? Tuggmotstånd och sötma är gott under hela dagen.

Läs också: Kalljästa frallor att njuta av till frukost

Drömgott aprikos och valnötsbröd

Skriv ut

Ingredienser: (1 bröd)

  • 10-12 gram jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 dl ljummet vatten
  • 2 dl rågsikt
  • 2 msk olja
  • 100 g hackade valnötter
  • 10-12 torkade aprikoser i bitar
  • 2 ½ - 3 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet, så att jästen löser sig. Rör i honung och salt.
  2. Tillsätt resten av vattnet och rågsikten. Låt det svälla i minst 10 minuter.
  3. Rör ner aprikoser och valnötter samt vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg.
  4. Låt jäsa övertäckt i 1 ½ timme.
  5. Knåda den jästa degen på mjölat bakbord.
  6. Baka ut och lägg på plåt eller i smörad form.
  7. Sätt på ugnen på 200 grader.
  8. Låt jäsa 30 minuter.
  9. Grädda i 30 minuter.
  10. Låt svalna under bakduk.

Recept: Katarina Carlgren

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen