Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 25 november 2015

Årets läckraste julgodis – 8 fantastiska recept

Att ge bort hemgjort godis är alltid en uppskattad present. Här får du recept på åtta läckra godbitar som du lätt gör själv.

Bild 1/9 FOTO: Klas Sjöberg
Bild 2/9
Bild 3/9
Bild 4/9
Bild 5/9
Bild 6/9
Bild 7/9
Bild 8/9
Bild 9/9

1. Rocky road–fudge

JULGODIS008

En ljuvlig, mjuk chokladblandning med salta jordnötter, kola och fluffiga marshmallows.

50–60 bitar
200 g mjölkchoklad
200 g mörk choklad
25 g smör
1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g
200 g Dumlekola
2–3 nävar marshmallows
1 dl pistaschnötter, skalade
1,5 dl saltade jordnötter

Gör så här:

1. Smält chokladen och smöret i en stor glasskål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt smeten svalna något.
2. Skär Dumlekola och marshmallows i bitar.
3. Tillsätt pistaschnötter, jordnötter, marshmallows och Dumlekola i smeten. Rör snabbt ihop allt så att inte Dumlekolorna och marshmallowsbitarna smälter. Bred ut smeten, ca 2 cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper. Ställ fudgen i kylen i några timmar.
4. Skär chokladen i lagom stora bitar med en vass kniv. Förvara godiset i en burk med tättslutande lock i kylskåpet.

2. Chokladkola-knäck/klubbor

JULGODIS013
Gör klubbor av halva smeten och häll resten i knäckformar.

Ca 25 knäck & 8 klubbor
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk kakao
1 krm ättiksprit

Gör så här

1. Blanda socker, sirap, grädde och smör i en hög kastrull. Koka smeten till 125–128 grader. Knäcken blir hårdare ju högre temperaturen är. Gör kulprovet om du inte har någon termometer, se rutan till höger.
2. Klipp bakplåtspapper till klubborna i rutor som är ca 8 x 5 cm. Snurra ihop dem till strutar och fäst ihop dem med tejp. Ställ strutarna i en skål med strösocker
så att de står stadigt. Ställ ut ca 25 knäckformar på en plåt.
3. Ta bort kastrullen från den varma plattan och blanda ner kakao och ättiksprit. Låt blandningen koka upp i ca 1/2 min till.
4. Klubbor: Häll smet i strutarna med en liten kanna med pip. Låt dem stelna något innan du trycker ner klubbpinnarna. Låt dem sedan stelna i kylen.
5. Knäck: Häll smeten i formarna. Förvara dem svalt i en lufttät burk.

TIPS! Så vet om kolan är klar

Det är viktigt att man kokar knäcken lagom länge för att lyckas. Hemligheten ligger i smetens temperatur.
122 grader: Knäcken blir ganska mjuk. 125 grader: Knäcken blir seg utan hård yta.
126–130 grader: Knäcken blir segare och lite hård i konsistensen.
130–145 grader: Det blir hårda kolor som är lite sega i mitten i stället för mjuk knäck.
150–160 grader: Knäcken blir lika hård som karameller.

Kulprov: Om du inte har någon termometer kan du droppa lite knäcksmet i ett glas med kallt vatten. När smeten kan rullas till en kula är den färdig.

3. Nutellafudge

JULGODIS018

Ljuvligt god fudge som smälter gott i munnen.

Ca 50 st
3 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
50 g smör, saltat
ca 160 g Nutella
1 krm ättiksprit, 12 procent

Gör så här:

1. Koka grädde, sirap och socker till 124–125 grader eller så att smeten klarar kulprovet. Tillsätt smöret och låt det koka i ytterligare 2 min.
2. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner Nutellan och ättikspriten till en jämn smet.
3. Bred ut kolasmeten på en plåt med med bakplåtspapper, 1–2 cm tjock, och låt den svalna. Ställ fudgen i kylen
i ett par timmar innan du skär den i lagom stora bitar med en vass kniv.

4. Mintkyssar

JULGODIS001
Florsockerpastiller med en svag smak av mint och härlig choklad.

Ca 25 st
4 dl florsocker
1 dl vatten
0,5 tsk ättiksprit, 12 procent
3–4 droppar pepparmintsolja
ca 50 g mörk choklad, smält

Gör så här:

1. Koka upp florsocker, vatten och ättiksprit i en kastrull till 118 grader eller tills massan bildar tunna trådar när du pressar en droppe mellan fingrarna under
kallt vatten. Rör inte om under kokningen.
2. Låt sockerlagen svalna något och rör ner pepparmintsoljan. Blanda tills massan blir vit och tjockflytande.
3. Klicka ut mintsmeten till små rundlar på en bricka med bakplåtspapper. Låt dem stelna.
4. Spritsa ut en klick smält choklad ur en plastpåse på varje mintpastill. Låt dem stelna i kylskåpet. Förvara kyssarna svalt i en lufttät burk.

5. Wienernougat

JULGODIS002

Superläcker, hemgjord variant av den klassiska godisbiten.

Ca 30 st
200 g nougat
100 g mjölkchoklad
50 g mörk choklad
100 g mandelspån, rostade

Gör så här:

1. Smält nougat och choklad över vattenbad. Blanda ner den rostade mandeln.
2. Bred ut chokladmassan, ca 2 cm tjock, i en form, ca 20 x 15 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt wienernougaten stå några timmar i kylen innan du skär den i bitar.

6. Hemgjorda Bountybitar

JulgodisNY03

Makalöst smarriga godbitar fyllda med en krämig kokosfyllning.

25–30 st
50 g smör, smält
3 dl kokos
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl vispgrädde
Garnering
100–150 g mörk choklad, smält
kokos

Gör så här:

1. Blanda ihop smör, kokos, florsocker, vaniljsocker och grädde. Ställ smeten
i kylen i en stund.
2. Rulla smeten till fingertjocka längder och lägg dem på en skärbräda. Skär dem i 2–3 cm bitar. Ställ kokosbitarna
i frysen i ca 30 min.
3. Pensla eller doppa kokosbitarna i smält, mörk choklad. Lägg dem på ett bakplåtspapper, strö över kokosflingor. Låt dem stelna i kylen.

7. Mjuk chokladkola med Turkisk peppar

JULGODIS010

Kolan har en mjuk, konsistens med små, hårda bitar av saltlakrits.

Ca 50 st
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
2 dl ljus sirap
100 g mörk choklad, hackad
0,5 tsk ättiksprit (12 procent)
100 g smör
8–10 bitar Turkisk
peppar, hackade

Gör så här:

1. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt det koka i 15–20 min till ca 122 grader.
2. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt choklad, ättiksprit och smör. Rör om tills smeten är jämn och fin. Låt smeten svalna något och tillsätt sedan den Turkiska pepparn. Rör om försiktigt så att godisbitarna inte smälter för mycket.
3. Bred ut smeten jämntjock, ca 2 cm, i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Ställ kolan kallt och låt den stelna lite innan du skär den i bitar.

8. Chokladbräck med polkagris & cashewnötter

JULGODIS004

Snabbt & enkelt julgodis med härliga smaker av sött och salt.

12–15 bitar
200 g mörk choklad
200 g vit choklad
1 dl polkagris, hackad
1 dl salta cashewnötter, hackade

Gör så här:

1. Smält den mörka chokladen över vattenbad. Bred ut den tunt, ca 2–3 mm, på en plåt eller bricka med bakplåtspapper. Ställ in chokladen i frysen i en stund för att stelna.
2. Smält den vita chokladen och bred ut den över den mörka chokladen.
3. Strö polkagris och cashewnötter över den vita chokladen innan den stelnar. Låt chokladen stelna i en stund i kylskåpet. Bryt bitar från chokladbräcket.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen