Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 22 september 2017

Aroniasaft – bästa receptet

Aronia växer nästan överallt och innehåller en mängd nyttigheter. Så ut och plocka och gör härlig aroniasaft av bären. Här är bästa receptet.

Den här härliga saften gör du av superbäret aronia som har en rad hälsoeffekter som du kan läsa om i länken nedan.

Aroniasaften kan bli lite småsträv men låter du den ”mogna” några månader blir den rund och fin i smaken, tipsar Petter Bergström som skrivit boken Safthushållning. Själv dricker han gärna saften varm.

Ett annat tips är att byta ut hälften av aronian (500 g) i recepet nedan mot 350 g blåbär. Då blir saften mindre sträv.

 Aroniasaft innehåller en mängd nyttigheter.
Aroniasaft innehåller en mängd nyttigheter.

Läs också: Så gör du egen fläderbärssaft

Aroniasaft

Skriv ut

Ingredienser

  • 2 liter klasar aroniabär eller 2 liter repade bär (1 kg)
  • 6 rosenkvittenfrukter eller 1 rabarberstjälk (200 g)
  • 3 dl vatten
  • 2,5 dl strösocker

Gör så här

  1. Rensa bort blad, men bären kan sitta kvar på klasarna.
  2. Lägg dem i en kastrull tillsammans med skivad kvitten eller rabarber och vattnet.
  3. Koka i 10 minuter under lock.
  4. Mosa bären, koka i 5 minuter till och häll sedan massan i en silduk.
  5. Rör ner 5 dl socker per liter avrunnen saft.
  6. Koka upp, skumma av och häll upp på väl rengjorda flaskor med tättslutande lock. Aroniasaften håller i minst ett år om den förvaras svalt.

Recept: Petter Bergström

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen