Recept 15 augusti 2022
Baconlindad köttfärslimpa
Köttfärs! Bacon! Vad kan gå fel? Orimligt goda smak-kombinationer i denna klassiska rätt som kommer få hela middagssällskapet på fall. Och enkelt är det också!
Receptet är gjort av Katarina Ekeström, unikt för tidningen Land. Du hittar alla Katarinas magiska recept på Land.se och på hennes blogg Skog till bord. Gott i varje tugga!
Baconlindad köttfärslimpa
Skriv ut
Ingredienser (6 personer):
- 800 g blandfärs
- 3 skivor vitt bröd
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 ½ dl grädde
- 2 msk koncentrerad kalvfond
- ½ tsk torkad timjan
- salt
- svartpeppar
- 8 skivor bacon, 1 paket
- Tillbehör:
- 4 gula lökar
- 1 huvud vit spetskål
- 2 äpplen
- eventuellt några kvistar timjan eller rosmarin
- Äppeldoftande sås:
- 1 dl äppelmust
- 1 dl vatten
- 2 ½ dl grädde
- 2 msk koncentrerad kalvfond
- ½ msk äppelcidervinäger
- salt
- svartpeppar
Gör så här:
- Mixa brödet till smulor. Riv löken på järnets grova sida och pressa vitlöken.
- Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla färsens ingredienser utom baconet. Droppa lite olja i en rymlig ugnsfast form, lägg i färsen och forma till en limpa.
- Täck färsen med baconskivorna som läggs på tätt, i rad.
- Skala och klyfta löken. Skär kål och äpple i klyftor. Droppa olja över grönsakerna, salta, blanda och lägg dem runt färslimpan. Lägg ner de färska kryddorna och sätt formen i ugnen. Köttfärslimpan behöver runt 30 minuter innan den är genomstek.
- Häll upp såsens ingredienser i en kastrull och låt koka upp.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.