Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 25 september 2018

Baconlindad viltfärslimpa med äppelsås

Baconlindad viltfärslimpa med sås på äppelmust. Visst låter det vilt och spännande? Och underbart gott – det kan vi garantera.

 Baconlindad köttfärslimpa med vildsvinsfärs i sällskap av äpple och kål.
Baconlindad köttfärslimpa med vildsvinsfärs i sällskap av äpple och kål. FOTO: Katarina Ekeström

Det allra bästa köttet kommer från vildsvin som är runt året gammalt. De som fortfarande har kvar sin bruna päls innan den skiftar i gråsvart som hos helt vuxna individer.

Till det här receptet behövs 800 gram färs från viltsvin. Den vilda smaken framhävs med hjälp av sötman i såsen gjord på äppelmust.

Läs också: Följ Katarina Ekeströms blogg här!

Baconlindad viltfärslimpa

Skriv ut

Ingredienser: (4 - 6 personer)

  • 800 g vildsvinsfärs
  • 3 skivor vitt bröd
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 ½ dl grädde
  • 2 msk koncentrerad vilt- eller kalvfond
  • ½ tsk torkad timjan
  • 2 enbär, krossade
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 8 skivor bacon, 1 paket
  • Tillbehör
  • 5 medelstora gula lökar, i klyftor
  • 1 litet huvud färsk vitkål, i klyftor
  • 2 äpplen, i klyftor
  • kvistar av färsk timjan och rosmarin
  • Äppeldoftande sås
  • 1 dl äppelmust
  • 1 dl vatten
  • 2 ½ dl grädde
  • 3 msk koncentrerad vilt- eller kalvfond
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 krm svartpeppar
  • (salt)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mixa brödet till smulor. Blanda alla färsens ingredienser utom baconet. Droppa lite olja i en ugnsfast form. Lägg i färsen och forma till en limpa.
  3. Täck färsen med baconskivorna som läggs omlott i rad. Vänd lök, kål och äpple i lite olja, salta lätt och lägg dem runt färslimpan tillsammans med kvistar av kryddor.
  4. Sätt in formen i ugnen och tillaga 30 minuter till en innertemperatur på 70 grader.
  5. Häll alla såsens ingredienser i en kastrull och koka ihop till bra smak och konsistens. Smaka av med salt.

Recept: Katarina Ekeström

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen