Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 25 september 2018

Baconlindad viltfärslimpa med äppelsås

Baconlindad viltfärslimpa med sås på äppelmust. Visst låter det vilt och spännande? Och underbart gott – det kan vi garantera.

 Baconlindad köttfärslimpa med vildsvinsfärs i sällskap av äpple och kål.
Baconlindad köttfärslimpa med vildsvinsfärs i sällskap av äpple och kål. FOTO: Katarina Ekeström

Det allra bästa köttet kommer från vildsvin som är runt året gammalt. De som fortfarande har kvar sin bruna päls innan den skiftar i gråsvart som hos helt vuxna individer.

Till det här receptet behövs 800 gram färs från viltsvin. Den vilda smaken framhävs med hjälp av sötman i såsen gjord på äppelmust.

Läs också: Följ Katarina Ekeströms blogg här!

Baconlindad viltfärslimpa

Skriv ut

Ingredienser: (4 - 6 personer)

  • 800 g vildsvinsfärs
  • 3 skivor vitt bröd
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 ½ dl grädde
  • 2 msk koncentrerad vilt- eller kalvfond
  • ½ tsk torkad timjan
  • 2 enbär, krossade
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 8 skivor bacon, 1 paket
  • Tillbehör
  • 5 medelstora gula lökar, i klyftor
  • 1 litet huvud färsk vitkål, i klyftor
  • 2 äpplen, i klyftor
  • kvistar av färsk timjan och rosmarin
  • Äppeldoftande sås
  • 1 dl äppelmust
  • 1 dl vatten
  • 2 ½ dl grädde
  • 3 msk koncentrerad vilt- eller kalvfond
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 krm svartpeppar
  • (salt)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mixa brödet till smulor. Blanda alla färsens ingredienser utom baconet. Droppa lite olja i en ugnsfast form. Lägg i färsen och forma till en limpa.
  3. Täck färsen med baconskivorna som läggs omlott i rad. Vänd lök, kål och äpple i lite olja, salta lätt och lägg dem runt färslimpan tillsammans med kvistar av kryddor.
  4. Sätt in formen i ugnen och tillaga 30 minuter till en innertemperatur på 70 grader.
  5. Häll alla såsens ingredienser i en kastrull och koka ihop till bra smak och konsistens. Smaka av med salt.

Recept: Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen