Recept 24 januari 2019
Baka bagels
Dröm dig bort till amerikanska caféer med en nybakad bagel i handen. En bagel är god både till frukost men också till lunch – eller middag!
Bagels passar lika bra till frukost som fika eller lunch – eller middag. Dela bröden på mitten och fyll med godsaker som färskost, kallrökt lax, avokado, smör, ost eller kalkon. Endast fantasin sätter gränser.
Till frukost är bageln god med marmelad eller sylt.
Läs också: Fröknäcke – så enkelt och gott
Bagels
Skriv ut
Ingredienser: (20 st)
- 12 dl vetemjöl
- 5 dl vatten, fingervarmt
- 25 g jäst för söta degar
- 0,5 dl ljus sirap
- 2 tsk salt
- valfria fröer, t ex sesamfrö eller vallmofrö
Gör så här:
- Smula ned jästen i fingervarmt vatten, rör runt till den löses upp.
- Rör ner sirap, salt och mjöl.
- Arbeta ihop en smidig deg.
- Låt degen jäsa under bakduk ca 20 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda lätt och dela i 12 bitar.
- Rulla varje del till en 20 cm lång längd.
- Forma ringar av varje längd, använd vatten för att lättare fästa ihop ändarna.
- Lägg ringarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Pensla ringarna med vatten och strö över dina fröer.
- Grädda i 12 minuter. Höj värmen till 200 grader och grädda vidare tills bröden fått fin färg, ca 10 minuter till.
- Låt svalna under bakduk.