Recept 14 juni 2018
Baka bästa potatisbrödet
Att ha kokt, riven potatis i brödet gör det extra saftigt och gott. Här är ett riktigt härligt recept på potatisbröd som tekakor.
Potatis har länge varit en viktig basföda i Sverige. Men det dröjde till 1700-talet innan den började slå igenom ordentligt.
Numera betraktas potatis som rena supermaten. Förutom att den är mättande och god är den också rik på C-vitaminer, B-vitaminer och mineraler. Dessutom är den nära nog fettfri.
Så att ha potatis i brödet är en riktigt bra idé. Perfekt att baka om du har kokt potatis över.
Läs också: Grymt god gubbröra på inlagd sill
Kristins potatisbröd
Skriv ut
Array
- 50 g smör
- 1 dl olja
- 5 dl potatisvatten (eller vanligt vatten)
- 5 dl mjölk
- 600 g pressad kokt potatis
- ¾ dl gräddfil eller filmjölk
- 100 g jäst
- 1-2 msk salt
- ½ dl socker
- 2 ½ l vetemjöl
- 5 dl vetemjöl till utbakningen
Gör så här:
- Blanda allt till en lös deg. Låt jäsa 30 minuter i bunken.
- Lägg över på ett väl mjölat bakbord. Rulla ut till en rulle. Degen är kladdig, använd gärna degskrapan som hjälpmedel. Skär ut bitar.
- Doppa bitarna i mjöl och platta till dem som tekakor på plåt. Låt jäsa i 30 minuter.
- Grädda i 250 grader i 8-10 minuter. Godast och saftigast nygräddade. Lägg i frysen och tina upp lagom antal inför varje tillfälle.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.