Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 14 juni 2018

Baka bästa potatisbrödet

Att ha kokt, riven potatis i brödet gör det extra saftigt och gott. Här är ett riktigt härligt recept på potatisbröd som tekakor.

 Mmm… Nybakat potatisbröd. Enkla att göra och smakar fantastiskt gott.
Mmm… Nybakat potatisbröd. Enkla att göra och smakar fantastiskt gott. FOTO: Cecilia Möller

Potatis har länge varit en viktig basföda i Sverige. Men det dröjde till 1700-talet innan den började slå igenom ordentligt.

Numera betraktas potatis som rena supermaten. Förutom att den är mättande och god är den också rik på C-vitaminer, B-vitaminer och mineraler. Dessutom är den nära nog fettfri.

Så att ha potatis i brödet är en riktigt bra idé. Perfekt att baka om du har kokt potatis över.

Läs också: Grymt god gubbröra på inlagd sill

Kristins potatisbröd

Array

  • 50 g smör
  • 1 dl olja
  • 5 dl potatisvatten (eller vanligt vatten)
  • 5 dl mjölk
  • 600 g pressad kokt potatis
  • ¾ dl gräddfil eller filmjölk
  • 100 g jäst
  • 1-2 msk salt
  • ½ dl socker
  • 2 ½ l vetemjöl
  • 5 dl vetemjöl till utbakningen

Gör så här:

  1. Blanda allt till en lös deg. Låt jäsa 30 minuter i bunken.
  2. Lägg över på ett väl mjölat bakbord. Rulla ut till en rulle. Degen är kladdig, använd gärna degskrapan som hjälpmedel. Skär ut bitar.
  3. Doppa bitarna i mjöl och platta till dem som tekakor på plåt. Låt jäsa i 30 minuter.
  4. Grädda i 250 grader i 8-10 minuter. Godast och saftigast nygräddade. Lägg i frysen och tina upp lagom antal inför varje tillfälle.

Recept: Marie Lönneskog Hogstadius

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen