Recept 16 juni
Baka knapriga knäckesticks
Baka Caroline Hofbergs knaprigt goda sticks med smak av de klassiska brödkryddorna kummin, anis och fänkål.
De här delikatessticksen är goda till det mesta på midsommarbuffén.
Läs också: Ansjovisröra med forellrom
Knapriga knäckesticks
Skriv ut
Ingredienser
- 60–70 stycken
- 2 ½ dl mjölk (3%)
- 2 tsk torrjäst
- 1 ½ tsk fänkålsfrö
- 1 ½ tsk kummin
- 1 ½ tsk anis
- 1 tsk honung
- 1 tsk salt
- 2 dl fullkornsmjöl av dinkel
- ca 3 dl siktat dinkelmjöl
- Till utbakning
- fullkornsmjöl av dinkel
- 1 1/2 msk flingsalt
Gör så här
- Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i mjölken.
- Stöt fänkålsfröna i en mortel, behåll de övriga kryddorna hela.
- Blanda i kryddor, honung, salt och det grova mjölet. Tillsätt det siktade mjölet, lite i taget, till en bra konsistens. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.
- Låt jäsa under duk 50–60 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
- Ta upp och knåda degen på mjölat bord. Dela den i 10 bitar och rulla till bollar. Kavla ut till tunna kakor som mäter cirka 20 centimeter i diameter.
- Strö på flingsalt och kavla över ytan så det fastnar.
- Sporra varje rundel i 6–7 remsor. Lägg över dem på plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda sticksen i mitten av ugnen tills de får lite färg, cirka 5 minuter. Låt kallna på galler.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.