Recept 1 juni 2018
Rabarberkaka med mandelmassa och kardemumma
Ska du bara baka en rabarberkaka i sommar så måste det bli denna. (Men du kommer vilja göra den om och om igen!) Saftigare, smakrikare och godare finns inte. Går inte att misslyckas!
Den här ljuvliga rabarberkakan med mandelmassa är god nybakad men blir ännu bättre dag två. Smakerna gosar liksom ihop sig och mandelmassan gör att den behåller sin fina saftighet.
Läs också: Rabarbertårta med mandel
Rabarberkaka med mandelmassa
Skriv ut
Ingredienser
- 2–4 stjälkar rabarber
- 200 g mandelmassa
- 100 g rumsvarmt smör
- 11/2 dl råsocker
- 2 ägg
- 1 matsked mortlad kardemumma
- 1/2 citron, finrivet skal av
- 11/2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- mynta, några hackade blad (om du vill)
- På toppen:
- några matskedar strösocker
- 1 lime, finrivet skal av
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smöra och bröa en form.
- Skölj och ansa rabarbern. Skär stjälkarna i 1 cm stora bitar.
- Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och rör ihop med smör, råsocker och citronriv. Blanda ordentligt.
- Tillsätt ett ägg i taget.
- Mortla kardemumman fint och vänd ner i mandelmassesmeten tillsammans med mjöl, bakpulver och salt. Om du gillar mynta så är det nu du ska röra i den.
- Häll smeten i formen. Den är ganska tjock så man kan behöva hjälpa till att trycka ut den i hela formen.
- Tryck ner rabarbern i formen och strö till sist över strösockret blandat med rivet skal från citrusen.
- Grädda kakan i ugnen på cirka 175 grader i cirka 45 minuter.
- Servera rabarberkakan med lättvispad grädde eller glass.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.