Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 30 november 2017

Baka tunnbröd som i Dalarna

När det närmar sig juletid är det dags för det traditionella tunnbrödsbaket i många hem. Här är ett recept på oemotståndlig tuttul från Boda kyrkby i Rättviks kommun.

 För den som inte har tillgång till vedeldad bakugn fungerar det också bra att baka tunnbrödet på en elektrisk häll.
För den som inte har tillgång till vedeldad bakugn fungerar det också bra att baka tunnbrödet på en elektrisk häll.

Det kräver sin tid, och ganska många svettiga pannor, men det är det värt – och följer du det här receptet har du tuttul för hela december. Dra ihop familj och vänner och baka tillsammans – det är riktigt roligt!

Mammas recept

I Siljansbygden bakas tunnbröd med potatis, men kryddningen och övriga ingredienser har lokala variationer.

Detta recept har min mor skrivit ner efter att med viss möda ha tolkat min mormors instruktioner. Mormor själv bakade inte efter recept, utan gjorde som hon alltid har gjort, efter metoden ”lite av det här och lite av det där”.

Läs också: Tunnbröd – kärt bröd med många namn

Tuttul från Boda kyrkby, Dalarna

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 kilo rågsikt
  • 4 liter mjölk
  • 2 tsk salt
  • 1/2 paket jäst
  • 3 1/2 paket jäst
  • 1/2 kilo margarin
  • 1 flaska ljus sirap
  • Ca 20 g anis, stött
  • Ca 20 g fänkål, stött
  • 1,5 kilo vetemjöl
  • 3 kilo potatis, kokas med skal, skalas och pressas
  • Vetemjöl och grahamsmjöl till utbakning

Gör så här

  1. Dag 1, kväll: Värm mjölken tillsammans med saltet och häll den över rågsikten i ett stort tråg (vi brukar använda en badbalja). Rör ihop. Smula över 1/2 paket jäst, täck över och låt stå till nästa morgon.
  2. Dag 2: Knåda ihop 3 1/2 paket jäst med lite socker. Smält margarin och blanda i sirap, anis och fänkål. Rör i jästblandningen och värm alltihop till fingervarmt. Blanda ner blandningen i tråget tillsammans med vetemjölet. Låt jäsa till dubbel storlek. Rör i potatisen strax före utbakning.
  3. Dela upp degen i mindre bitar och kavla ut till runda, tunna kakor. Nagga och grädda sedan i cirka 30 sekunder på varje sida i bakugn eller på elektrisk häll.
  4. Borsta av överflödigt mjöl när gräddningen är klar.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen