Recept 10 oktober 2018
Banh mi – vietnamesisk foodtruckmacka
Banh mi är en macka med mycket fläskkarré, ingefära, sallad, vitlök och koriander som äts som snabb gatumat i Vietnam.
Gör en smakresa till Vietnam med mackan banh mi! Ska mackan ätas på stående fot underlättar det om den slås in. Gör ett fast paket av smör- eller bakplåtspapper. Vik noga in ändarna och skär itu på mitten.
Läs också: Fläskkarré med körsbärspotatis – och ett glas rött
Banh mi - vietnamesisk foodtruckmacka
Skriv ut
Ingredienser: (4 personer)
- 1 baguette, eller motsvarande portionsbröd
- 500 g fläskkarré
- Marinad
- 2 cm färsk ingefära
- 1 vitlöksklyfta
- 3 msk soja
- 1 tsk socker
- 1 msk citron eller lime
- 1 msk rapsolja
- Picklat (inlagda grönsaker)
- 2 morötter
- ½ gurka
- ½ dl ättika
- ½ dl socker
- 1 dl vatten
- Tillbehör
- 4 msk majonnäs
- sallatsblad
- färsk koriander
- Srirachasås, stark asiatisk som finns att köpa färdig
Gör så här:
- Strimla köttet riktigt tunt. Riv ingefära och vitlök. Blanda ihop alla marinadens ingredienser och vänd i köttet. Låt stå en timma.
- Skär morötterna i fina tändsticksmala bitar. Skiva gurkan tunt. Blanda ättika, socker och vatten. Lägg i grönsakerna och låt stå minst en halvtimma.
- Dags att steka köttet. Hetta upp olja i en panna. Det ska vara hett. Stek köttet i omgångar. Lägger du i för mycket kyls pannan ner och köttet blir kokt istället för vackert brynt.
- Nu är det bara att lägga ihop mackan. Bröd, kött, majonnäs, sallat, picklade grönsaker. Lägg i några korianderblad och till sist en tunn slinga av den superstarka Srirachasåsen. Tryck ihop och hugg in.