Recept 5 februari 2019
Banoffeepaj med bananer och kolasås
Banan och kola (toffee) blir banoffee – en underbar amerikansk bananpaj med vispad grädde och härlig kolasås.
Bananer och kolasås är en barnsligt god kombination. I den här superpajen möts de två och blir tillsammans med vispgrädde till ljuv dessertlycka.
Läs också: Ananaspaj med kokos och creme fraiche
Banoffeepaj
Skriv ut
Ingredienser:
- 2,5 dl vetemjöl
- 225 gram smör
- 0,75 dl socker
- 400 g kondenserad mjölk, 1 burk
- 1,5 dl farinsocker
- 2 msk ljus sirap
- 1 skvätt citronsaft
- 2 st bananer
- 3,5 dl grädde
- 1 liten bit mörk choklad
Gör så här:
- Pajdeg: Värm ugnen till 160 grader.
- Ta hälften av margarinet (115g) och knåda med mjölet till en smulig deg.
- Rör i sockret och jobba ihop med händerna till en deg.
- Tryck ut degen i en 20 cm stor form. Tryck upp till kanter.
- Grädda i ugnen 25 minuter eller tills degen fått en gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.
- Fyllning: Värm försiktigt resterande margarin (115g), kondenserad mjölk, farinsocker och sirap i en kastrull.
- Låt småkoka under ständig omrörning i ca 7 minuter. Smeten kommer att tjockna och få en ljus kolafärg.
- Häll över kolan i pajskalet. Låt svalna innan allt ställs in i kylen i cirka 30 minuter.
- Skiva bananerna och täck kolan. Vispa grädde och täck bananerna. Riv chokladen över grädden.
- Servera direkt eller låt stå kallt tills det är dags att bjuda!