Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 28 maj

Barkbröd

Nödmat från förr kan bli rena hälsolyxen i dag. Här får du veta hur du gör traditionellt barkbröd som både smakar gott och anses vara nyttigt.

 Barkbröd gör du av mjöl gjort av tallbark.
Barkbröd gör du av mjöl gjort av tallbark. FOTO: Istock

Att blanda bark i brödet kan verka mer nöd än lyx. Men faktum är att nödmat från förr kan vara både god och nyttigt. För i barken finns nyttigheter som C-vitaminer, järn och zink. Dessutom sägs barken ha kolesterolsänkande egenskaper.

Mindre barkmjöl

Och smaken, den är inte alls så där träig och kärv som man kan tro. Åtminstone inte om man tar lite mindre mängd än vad som var brukligt förr. Då bestod halva mjölmängden av barkmjöl.

Bark från tall bäst

Tallbark funkar bäst men även bark från björk, vide, asp, alm, lönn och poppel går att mala och blanda i brödet.

Så gör du med barken

1. Det är lättast att lossa barken om våren och försommaren. När trädet är fällt tar du bort den grova ytterbarken från stammen och lossar remsor av den lövtunna, vita innerbarken med en kniv.

2. Lägg remsorna i blöt så att garvämnena dras ur.

3. Torka remsorna eller bitarna av innerbark i solen eller i ugnen.

4. Rosta innerbarken i ugnen 150-200 grader tills de har fått lite färg. Detta gör man för att få bort ämnen som kan skada matsmältningen.

5. Mal till mjöl. Det kan du göra med mortel eller i en duk med en träklubba. Det kan även funka i en mixer men risk finns att den tar skada.

Bara på egen mark

Obs! Du får självklart bara fälla träd på din egen mark.

Källor: Finska Yle, Mat – en krigisk historia av Folke Schimanski, SvD, Skogsstyrelsen, Forskning och framsteg

Läs också: Läfsa – norskt tunnbröd med potatis

Barkbröd

Skriv ut

Ingredienser:

  • 100 g jäst
  • 1 liter ljummet vatten
  • 1 liter rågmjöl
  • 1 ½ liter vetemjöl
  • 2 dl barkmjöl

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till en deg.
  2. Låt jäsa i en timme.
  3. Kavla ut och grädda. Tid och temperatur beror på hur stora kakor du gör.

Recept: Skogsstyrelsen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen