Recept 21 december 2020
Biff med svartvinbärssås och chevremos
Nyårsmiddagen är räddad! För vad sägs om Katarina Ekeströms biff med svartvinbärssås och chevremos? Urgott!
Festligt, gott, lättlagat. Denna rätt har allt man kan önska när det är fest.
Läs också: Godaste bakade potatisen
Biff med svartvinbärssås och chevremos
Skriv ut
Ingredienser
- 4 personer
- 600 g ryggbiff av nöt eller vilt
- 12 små steklökar
- Svartvinbärssås
- 2 schalottenlökar
- 1 kvist timjan
- 1 lagerblad
- 4 dl rött vin
- 1 dl koncentrerad svartvinbärssaft, eller gelé
- 4 vatten + 2 msk koncentrerad kalvfond
- salt
- peppar
- 1 tsk maizena utrört i lite kallat vatten
- Chevremos
- 800 g mjölig potatis
- 1 dl grädde
- ½ dl mjölk
- 50 g smör
- 100 g chevréost
- salt
- peppar
Gör så här
- Skär gärna ryggbiffen i två tjocka skivor. Stek till fin färg tillsammans med de skalade små lökarna. Utnyttja sedan ugnen tio minuter innan betorna är klara. Sänk temperaturen till 100 grader och ställ in köttet med en stektermometer mitt i. En innertemperatur på 57 grader är ett mått på medium.
- Finhacka schalottenlöken till såsen och stek den lätt med kryddorna innan vin och saft hälls på. Reducera till hälften och häll sedan i fonden. Koka ihop till hög, fin smak och sila upp i annan kastrull.
- Smaka av med salt och peppar och red med maizena.
- Skala potatisen till moset. Koka mjuk och vispa sedan till puré med grädde, mjölk och smör. Smula i osten och rör om. Smaka av med salt och peppar.
- Servera biffen skuren i tunna skivor tvärsöver tillsammans med svartvinbärssås, chevrémos, rostade betor, pumpa och smålökar.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.