Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 21 december 2020

Biff med svartvinbärssås och chevremos

Nyårsmiddagen är räddad! För vad sägs om Katarina Ekeströms biff med svartvinbärssås och chevremos? Urgott!

 Himmelsk smakkombo. Den sötsyrliga vinbärssåsen matchar fint tunna skivor biff och ostdoftande potatismos.
Himmelsk smakkombo. Den sötsyrliga vinbärssåsen matchar fint tunna skivor biff och ostdoftande potatismos. FOTO: Katarina Ekeström

Festligt, gott, lättlagat. Denna rätt har allt man kan önska när det är fest.

Läs också: Godaste bakade potatisen

Biff med svartvinbärssås och chevremos

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 personer
  • 600 g ryggbiff av nöt eller vilt
  • 12 små steklökar
  • Svartvinbärssås
  • 2 schalottenlökar
  • 1 kvist timjan
  • 1 lagerblad
  • 4 dl rött vin
  • 1 dl koncentrerad svartvinbärssaft, eller gelé
  • 4 vatten + 2 msk koncentrerad kalvfond
  • salt
  • peppar
  • 1 tsk maizena utrört i lite kallat vatten
  • Chevremos
  • 800 g mjölig potatis
  • 1 dl grädde
  • ½ dl mjölk
  • 50 g smör
  • 100 g chevréost
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skär gärna ryggbiffen i två tjocka skivor. Stek till fin färg tillsammans med de skalade små lökarna. Utnyttja sedan ugnen tio minuter innan betorna är klara. Sänk temperaturen till 100 grader och ställ in köttet med en stektermometer mitt i. En innertemperatur på 57 grader är ett mått på medium.
  2. Finhacka schalottenlöken till såsen och stek den lätt med kryddorna innan vin och saft hälls på. Reducera till hälften och häll sedan i fonden. Koka ihop till hög, fin smak och sila upp i annan kastrull.
  3. Smaka av med salt och peppar och red med maizena.
  4. Skala potatisen till moset. Koka mjuk och vispa sedan till puré med grädde, mjölk och smör. Smula i osten och rör om. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera biffen skuren i tunna skivor tvärsöver tillsammans med svartvinbärssås, chevrémos, rostade betor, pumpa och smålökar.

Recept: Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen