Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 2 oktober 2018

Biff- och potatispanna med svamp

Ingen lyxkrog i världen kan mäta sig med ett äkta utomhuskök. Denna biff- och potatispanna lagas med fördel över öppen eld efter en dag i naturen.

 Det doftar ljuvligt när det marinerade ”snabbköttet” steks över öppen eld i det fria.
Det doftar ljuvligt när det marinerade ”snabbköttet” steks över öppen eld i det fria. FOTO: Michael Engman

Ryggbiff marinerad i mörk öl blandas med råstekta rotfrukter och nyplockad svamp i en väldoftande panna. Till det en enkel hjortronsås på sylt eller färska bär och créme fraiche.

Smaskens att äta en ruggig höstdag!

Läs också: Rid i Jorm och ät gudagott

Biff- och potatispanna med svamp

Skriv ut

Ingredienser: (4 pers)

  • 400 g ölmarinerad ryggbiff i bitar
  • 2 morötter
  • 2 gulbetor
  • 4–6 mandelpotatisar beroende av storlek
  • 1 gul lök
  • ett par fint hackade vitlöksklyftor
  • taggsvamp och gula kantareller eller vad du hittar i skogen eller i frysen (Det kan aldrig bli för mycket av svamp.)
  • trattkantarellsalt, torkade trattkantareller som mortlats med flingsalt och timjan
  • svartpeppar
  • smör att steka i
  • Ölmarinad, till nötköttet
  • 1 dl öl, helst en stout
  • 2 msk soja
  • 2 msk olja
  • timjan, rosmarin och salvia, efter smak
  • en klyfta vitlök
  • Hjortronsås
  • generöst med hjortronsylt eller färska hjortron sötade med honung
  • 2,5 dl créme fraiche

Gör så här:

  1. Ölmarinaden: Blanda alla ingredienser till marinaden väl. Vänd ned biffen.
  2. Biff- och potatispannan: Skär rotfrukterna och potatisen i kuber och stek till önskad konsistens.
  3. Hacka lök och vitlök.
  4. Stek vattnet ur svampen (i en annan stekpanna) och tillsätt därefter smör och lök.
  5. Stek köttet hastigt i en tredje stekpanna innan hela anrättningen blandas ihop och kryddas med trattkantarellsalt och svartpeppar.
  6. Hjortronsåsen: Blanda generöst med hjortronsylt i 2,5 dl créme fraiche. Eller använd färska hjortron och söta med lite honung.
  7. För den som vill ha lite sting så fungerar det att hacka i chili eller sambal oelek.

Recept: Elin Sundkvist

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen