Biff Rydberg
Perfekt stekt kött, gyllenbrun lök och frasig potatis serverad med en len senapskräm och rå äggula. Här är receptet på en av våra mest älskade matklassiker – biff Rydberg.
Klassikernas klassiker när det kommer till en riktigt god kötträtt är en vällagad biff Rydberg.
Det här receptet från Svenskt kött följer traditionen från anrika Hotell Rydberg som låg i Gamla Stan i Stockholm 1857-1914. Det var här köksmästaren kom på rätten vars idé var att ta reda på det fina köttet från övre delen av oxfilén, eftersom man inte kunde få vackra skivor av det.
Enligt originalreceptet ska äggulorna serveras i en skalhalva från ägget, men du kan också servera dem i små skålar som på bilden.
Läs också: Lammfärsbiffar – bästa receptet
Tips!
Spara äggvitorna till maräng!
Klassisk Biff Rydberg
Ingredienser (4 portioner):
- 500 g oxfilé, från övre delen av filén
- 2 msk smör
- salt och malen vitpeppar
- malen svartpeppar
- 4 stora potatisar
- 2 tsk rapsolja
- 1 stor gul lök
- Senapskräm:
- 1 ½ dl vispgrädde
- 2 tsk svensk senap
- Till servering:
- 4 ägg
- finklippt persilja
- Du behöver också:
- 8 små skålar till äggula och senapskräm
Gör så här:
- Tärna potatisen och skölj i kallt vatten för att bli av med stärkelsen. Häll av vattnet och bryn i smör. Sänk värmen och stek potatisen färdig i olja på medelhög värme. Potatisen skall bli gyllenbrun och vara mjuk i mitten.
- Senapskräm: Vispa grädden till fast skum och rör ner senapen. Lägg upp krämen i 4 små serveringsskålar.
- Äggulor: Knäck äggen försiktigt och häll äggen genom handen, ett i taget, så att vitan rinner ut mellan fingrarna, och gulan bevaras hel och fin. Lägg över i skålar, täck med plastfolie och ställ i kyl till servering.
- Bryn löken i smör i het panna. Sänk värmen och låt löken steka mjuk och gyllenbrun. Blanda lök och potatis och håll varmt.
- Hetta upp en panna ordentligt och bryn köttbitarna i smör i omgångar i het panna. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och stek köttet någon minut. Det ska vara lätt rosa i mitten.
- Lägg upp köttet på den ena halvan av tallriken och potatisen på den andra. Ställ äggulan i sin skål i mitten, skålen med senapskrämen intill, och strö över persiljan.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.