Recept 26 september 2018
Biffar av rådjursfärs med enbär
Biffar av rådjur serveras med klassiskt viltsällskap: kantareller, lingon, rotsaker och en enbärsdoftande gräddsås.
Den magra rådjursfärsen behöver ett rejält tillskott av fett och färskt ströbröd för att biffarna ska bli mjuka och saftiga. Här har biffarna blandats med crème fraiche och örter för rätt höstsmak.
Läs också: Så enkelt gör du egen crème fraiche
Skriv ut
Ingredienser: (6 personer)
- 800 g rådjursfärs
- 3 skivor vitt bröd, mixade till smulor
- 1 gul lök, finhackad
- 1 1/2 dl crème fraiche
- 1 ägg + 2 äggulor
- 2 msk koncentrerad vilt- eller kalvfond
- 2 msk finhackad persilja
- 1/2 tsk timjan
- 1 tsk salt
- 2 krm mald svartpeppar
- Enbärssås
- 1 1/2 dl grädde
- 1/2 dl crème fraiche
- 2 dl vatten
- 2 msk koncentrerad vilt- eller kalvfond
- 1 tsk lingonsylt
- 3 krossade enbär
- salt
- svartpeppar
- Serveringsförslag
- Ugnsrostade rotsaker till exempel potatis, rotselleri, morot, palsternacka och lök
- Smörstekta kantareller
- Lingon, färska eller frysta
Gör så här:
- Sätt ugnen på 125 grader. Blanda alla färsens ingredienser väl utan att överarbeta. Forma 12 stycken biffar och stek dem i panna till fin yta. Lägg i form och efterstek dem i ugnen i 15 minuter.
- Häll alla såsens ingredienser i en kastrull. Se till att enbären är riktigt finfördelade. Låt sjuda till dess att såsen får en fin konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Servera eventuellt biffarna med rostade rotsaker och smörstekta kantareller. Strö gärna över lite lingon. Servera såsen bredvid.