Bigos, polsk surkålsgryta med fläsk och vildsvin
Bigos, polsk surkålsgryta med fläsk och vildsvin med otroliga mustiga smaker. Ett favoritrecept från Anna Billings Min skånska kokbok.
Matskribenten Anna Billing har samlat sina bästa recept i kokboken Min skånska kokbok. Härifrån kommer detta fantastiska recept på Bigos, polsk surkålsgryta med fläsk och vildsvin.
Anna Billing varnar: denna gryta är starkt beroendeframkallande!
Anna tipsar!
• Bigos, Polens nationalrätt, går bra att frysa in och värma upp med till exempel rött vin, buljong eller bara vatten.
• Du kan byta ur vildsvinsbog mot kronvilt, fläsk eller nöt beroende på tillgång.
• Får du inte tag på polsk korv kan du improvisera med någon annan kryddig korv du gillar.
• Bäst blir den här rätten om den får svalna helt och värmas på nytt.
Läs också: Godaste lammfärsbiffarna
Bigos, polsk surkålsgryta med fläsk och vildsvin
Ingredienser (8-10 portioner)
- 400 g surkål
- 400 g vitkål (1/2 huvud)
- 500 g vildsvinsbog
- 500 g kielbasakorv (kryddig östeuropeisk köttkorv)
- 200 g rimmat sidfläsk
- 200 g rökt sidfläsk
- 25 g torkad svamp
- 4 lökar
- 1 flaska rött vin (75 ml)
- 3 lagerblad
- 3 mortlade kryddnejlikor
- 1/2 tsk enbär
- 1 tsk svartpepparkorn
- 4 msk tomatpuré
- 3 msk smör
- salt och svartpeppar
Gör så här
- Strimla den färska kålen fint, strö över salt och krama den mjuk i en rymlig kastrull. Fyll på med vatten. Smula ner den torkade svampen när allt kokar. Sjud i 30 minuter. Under tiden tar du fram surkålen, pressar så mycket vätska ur den som du kan och sköljer den noga i ett durkslag. Lägg i kastrullen med kål och fortsätt sjud. Fyll på med vatten så att det täcker.
- Skär av svålen från det rimmade sidfläsket och tärna det och det rökta fläsket. Skala och finhacka löken. Bryn fläsktärningarna med en matsked smör i botten av en stor stekgryta. Ta upp tärningarna med hålslev och stek den hackade löken mjuk i fettet. Blanda löken och det stekta fläsket med kålen.
- 3. Skär vildsvinsköttet i kuber. Torka av bitarna och bryn köttet med smör i grytan. Salta och peppra. Ta upp köttbitarna och vispa ur pannan med en del av rödvinet. Lägg i kryddorna och tomatpurén. Lägg sedan i en del av kålblandningen och varva kött med kål. Slå på resten av vinet och eventuell vätska från kålen. Späd med extra vatten om det behövs. Sjud sedan bigosen i ytterligare 1 timme. Den sista kvarten vänder du i kielbasan, skuren i bitar eller skivor.
- Servera med grovt bröd eller potatis.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.