Recept 3 mars 2020
Bistropalt med sidfläskchips, rårörda lingon och friterad lök
Krispiga chips av rimmat sidfläsk, sauterad svamp och stekt syrligt äpple med en hint av honung och citron möts i denna moderna variant på palt.
Många spännande smakkompisar i palten som förenar dem alla till en ljuvlig harmoni. Förbered gärna sidfläskchips, lingon, purjolök och schalottenlök dagen innan.
Läs också: Biff stroganoff – god gryta med lyxig smak
Bistropalt
Skriv ut
Ingredienser:
- Paltsmet
- 700 g ekologisk vinterpotatis mandel
- 300 g annan ekologisk mjölig potatissort
- 1 msk salt
- 2 dl ekologiskt kornmjöl
- 5 dl ekologiskt vetemjöl
- Tillbehör
- 100 g rimmat sidfläsk
- lingon
- socker
- 50 g ekologisk purjolök
- olja till fritering
- 50 g ekologisk schalottenlök
- vetemjöl
- 100 g smör
- 100 g rökt sidfläsk i helbit
- smör till stekning
- 1 ekologiskt syrligt äpple
- citron
- ekologisk honung
- 4 shiitakesvampar
- salt och peppar
Gör så här:
- Sätt lättsaltat vatten på kokning.
- Gör paltsmeten enligt anvisningar nedan.
- Förvärm ugnen till cirka 175 grader.
- Bryn smöret enligt anvisningarna.
- Färdigställ det rökta sidfläsket enligt anvisningarna.
- Blöt händerna kraftigt och forma paltsmeten till små bollar, ungefär i storleken motsvarande en klassisk chokladboll.
- Använd en hålslev för att sänka ner paltarna i det sjudande vattnet och rör om lätt för att motverka att de fastnar i botten.
- Sjud försiktigt i 20–30 minuter.
- Färdigställ tillbehören enligt anvisningarna nedan.
- När paltarna har flutit omkring en stund ska de vara redo att serveras.
- Använd fantasin och en snygg tallrik för att skapa ett upplägg som sent ska glömmas.
- Chips av rimmat sidfläsk: Sätt ugnen på 90 grader.
- Fördela det rimmade sidfläsket på en plåt med bakplåtspapper, så att skivorna inte är i kontakt med varandra.
- Sätt in plåten i ugnen i cirka 30 minuter, vänd därefter på skivorna och fortsätt torkningen i ytterligare 60 minuter eller tills bitarna går att lyfta utan att de förlorar formen.
- Ta ut och lägg fläsket på hushållspapper och låt svalna ordentligt.
- Värm försiktigt i ugnen före servering.
- Rårörda lingon: Blanda lingon och socker tills sockret har löst upp sig.
- Friterad purjo: Rensa och skölj bort eventuell smuts från purjolöken.
- Strimla löken fint.
- Förvärm olja och kontrollera temperaturen genom att föra ner en träpinne i oljan och se om små bubblor bildas runt den. Om så är fallet så är oljan nog varm för att börja.
- Strö i löken försiktigt och fritera tills färgen börjar ändra sig (cirka 3–4 minuter).
- Sila upp löken på hushållspapper, salta efter smak och låt torka.
- Friterad schalottenlök: Hacka löken fint och lägg den i en påse med vetemjöl, skaka om och låt stå i 30 minuter.
- Förvärm olja och kontrollera temperaturen genom att föra ner en träpinne i oljan och se om små bubblor bildas runt den. Om så är fallet så är oljan nog varm för att börja.
- Sila bort mjölet i ett durkslag tills du endast har små mjöltäckta tärningar kvar.
- Strö i löken försiktigt och fritera tills färgen börjar ändra sig (cirka 3–4 minuter).
- Sila upp löken på hushållspapper, salta efter smak och låt torka.
- Paltsmet: Skala och riv potatisen i en bunke.
- Pressa ur överflödig vätska från potatisen, men dock inte för mycket.
- Blanda i salt samt korn- och vetemjöl.
- Rör om och knåda tills degen fått rätt konsistens – det ska gå att forma bollar som sjunker ihop något.
- Brynt smör: Smält smöret i en kastrull på hög värme och låt det koka tills en gyllenbrun färg uppstår (vid cirka 155 grader). Ställ kastrullen åt sidan och låt orenheterna sjunka ner till botten.
- Häll försiktigt smöret i en skål utan att bottensatsen följer med.
- Krispigt rökt sidfläsk: Tärna fläsket i 2 x 2 cm stora bitar.
- Lägg en klick smör på en ugnsplåt och placera fläsktärningarna runt om den.
- Ställ in i ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter eller tills fläsket känns lätt krispigt.
- Stekt äpple: Tärna ett äpple och stek det i lite av det brynta smöret tills bitarna börjat mjukna.
- Smaka av med en liten skvätt citron och honung och låt svalna något före servering.
- Sauterade shiitakesvampar: Rensa och kvarta svampen.
- Stek lätt i smör, salt och peppar.
- Servera när svampen börjat mjukna.