Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 3 mars

Bistropalt med sidfläskchips, rårörda lingon och friterad lök

Krispiga chips av rimmat sidfläsk, sauterad svamp och stekt syrligt äpple med en hint av honung och citron möts i denna moderna variant på palt.

 Receptet är hämtat ur boken ”Palt - en svensk klassiker i osedvanligt många varianter” av Karl Fredrik Mattsson.
Receptet är hämtat ur boken ”Palt - en svensk klassiker i osedvanligt många varianter” av Karl Fredrik Mattsson. FOTO: Klara Desser

Många spännande smakkompisar i palten som förenar dem alla till en ljuvlig harmoni. Förbered gärna sidfläskchips, lingon, purjolök och schalottenlök dagen innan.

Läs också: Biff stroganoff – god gryta med lyxig smak

Bistropalt

Skriv ut

Ingredienser:

  • Paltsmet
  • 700 g ekologisk vinterpotatis mandel
  • 300 g annan ekologisk mjölig potatissort
  • 1 msk salt
  • 2 dl ekologiskt kornmjöl
  • 5 dl ekologiskt vetemjöl
  • Tillbehör
  • 100 g rimmat sidfläsk
  • lingon
  • socker
  • 50 g ekologisk purjolök
  • olja till fritering
  • 50 g ekologisk schalottenlök
  • vetemjöl
  • 100 g smör
  • 100 g rökt sidfläsk i helbit
  • smör till stekning
  • 1 ekologiskt syrligt äpple
  • citron
  • ekologisk honung
  • 4 shiitakesvampar
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt lättsaltat vatten på kokning.
  2. Gör paltsmeten enligt anvisningar nedan.
  3. Förvärm ugnen till cirka 175 grader.
  4. Bryn smöret enligt anvisningarna.
  5. Färdigställ det rökta sidfläsket enligt anvisningarna.
  6. Blöt händerna kraftigt och forma paltsmeten till små bollar, ungefär i storleken motsvarande en klassisk chokladboll.
  7. Använd en hålslev för att sänka ner paltarna i det sjudande vattnet och rör om lätt för att motverka att de fastnar i botten.
  8. Sjud försiktigt i 20–30 minuter.
  9. Färdigställ tillbehören enligt anvisningarna nedan.
  10. När paltarna har flutit omkring en stund ska de vara redo att serveras.
  11. Använd fantasin och en snygg tallrik för att skapa ett upplägg som sent ska glömmas.
  12. Chips av rimmat sidfläsk: Sätt ugnen på 90 grader.
  13. Fördela det rimmade sidfläsket på en plåt med bakplåtspapper, så att skivorna inte är i kontakt med varandra.
  14. Sätt in plåten i ugnen i cirka 30 minuter, vänd därefter på skivorna och fortsätt torkningen i ytterligare 60 minuter eller tills bitarna går att lyfta utan att de förlorar formen.
  15. Ta ut och lägg fläsket på hushållspapper och låt svalna ordentligt.
  16. Värm försiktigt i ugnen före servering.
  17. Rårörda lingon: Blanda lingon och socker tills sockret har löst upp sig.
  18. Friterad purjo: Rensa och skölj bort eventuell smuts från purjolöken.
  19. Strimla löken fint.
  20. Förvärm olja och kontrollera temperaturen genom att föra ner en träpinne i oljan och se om små bubblor bildas runt den. Om så är fallet så är oljan nog varm för att börja.
  21. Strö i löken försiktigt och fritera tills färgen börjar ändra sig (cirka 3–4 minuter).
  22. Sila upp löken på hushållspapper, salta efter smak och låt torka.
  23. Friterad schalottenlök: Hacka löken fint och lägg den i en påse med vetemjöl, skaka om och låt stå i 30 minuter.
  24. Förvärm olja och kontrollera temperaturen genom att föra ner en träpinne i oljan och se om små bubblor bildas runt den. Om så är fallet så är oljan nog varm för att börja.
  25. Sila bort mjölet i ett durkslag tills du endast har små mjöltäckta tärningar kvar.
  26. Strö i löken försiktigt och fritera tills färgen börjar ändra sig (cirka 3–4 minuter).
  27. Sila upp löken på hushållspapper, salta efter smak och låt torka.
  28. Paltsmet: Skala och riv potatisen i en bunke.
  29. Pressa ur överflödig vätska från potatisen, men dock inte för mycket.
  30. Blanda i salt samt korn- och vetemjöl.
  31. Rör om och knåda tills degen fått rätt konsistens – det ska gå att forma bollar som sjunker ihop något.
  32. Brynt smör: Smält smöret i en kastrull på hög värme och låt det koka tills en gyllenbrun färg uppstår (vid cirka 155 grader). Ställ kastrullen åt sidan och låt orenheterna sjunka ner till botten.
  33. Häll försiktigt smöret i en skål utan att bottensatsen följer med.
  34. Krispigt rökt sidfläsk: Tärna fläsket i 2 x 2 cm stora bitar.
  35. Lägg en klick smör på en ugnsplåt och placera fläsktärningarna runt om den.
  36. Ställ in i ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter eller tills fläsket känns lätt krispigt.
  37. Stekt äpple: Tärna ett äpple och stek det i lite av det brynta smöret tills bitarna börjat mjukna.
  38. Smaka av med en liten skvätt citron och honung och låt svalna något före servering.
  39. Sauterade shiitakesvampar: Rensa och kvarta svampen.
  40. Stek lätt i smör, salt och peppar.
  41. Servera när svampen börjat mjukna.

Recept: Joakim Pettersson, köksmästare via P4 Norrbotten.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen