Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 16 maj

Björnbärspaj med lättvispad grädde

Baka en klassisk björnbärspaj och servera med lättvispad grädde. Den här varianten är extra saftig och sagolikt god.

Läs också: Äppelpaj med valnötter på krispig havrebotten

Pajdeg

Skriv ut

Ingredienser (1 sats)

  • 255 g vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 170 g smör, kylskåpskallt
  • 85 g vatten, iskallt
  • ¾ msk äppelcidervinäger

Gör så här:

  1. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och skiva ner ¼ av smöret.
  2. Nyp ihop tills du får en grynig massa. Tillsätt resten av smöret men arbeta inte för mycket, låt det vara lite olika stora klumpar.
  3. Blanda vattnet med äppelcidervinägern och tillsätt mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 min.

Björnbärspaj

Skriv ut

Ingredienser (8-10 bitar)

  • Läcker paj med björnbär.
  • 1 sats pajdeg
  • Fyllning:
  • 750 g björnbär, färska eller frysta & tinade
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • Pensling:
  • 1 äggula

Gör så här:

  1. Gör pajdegen enligt receptet. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Kavla ut lite mer än hälften av degen till en cirkel, ca 27 cm i diameter, och låt resterande deg vila i kylskåpet.
  3. Klä en pajform, ca 23 cm i diameter, med degen och ställ in formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  4. Fyllning: Blanda björnbär, strösocker och vetemjöl. Lägg bärblandningen i pajskalet.
  5. Kavla ut resterande deg till en platta, ca 1 cm större än pajformen, och lägg den ovanpå björnbären. Tryck till kanterna.
  6. Skär minst fyra ventilationshål i locket. Pensla locket med lätt vispad äggula. Ställ in pajen i kylskåpet i 10 min.
  7. Ta ut och pensla den ytterligare en gång med äggula för extra fin lyster.
  8. Grädda pajen längst ner i ugnen i 45 min. Täck den med aluminiumfolie om den blir för mörk. Låt pajen svalna i 2–3 tim så att fyllningen tjocknar ordentligt.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen