Recept 16 maj 2019
Björnbärspaj med lättvispad grädde
Baka en klassisk björnbärspaj och servera med lättvispad grädde. Den här varianten är extra saftig och sagolikt god.
Läs också: Äppelpaj med valnötter på krispig havrebotten
Pajdeg
Skriv ut
Ingredienser (1 sats)
- 255 g vetemjöl
- 1 msk strösocker
- 1 tsk salt
- 170 g smör, kylskåpskallt
- 85 g vatten, iskallt
- ¾ msk äppelcidervinäger
Gör så här:
- Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och skiva ner ¼ av smöret.
- Nyp ihop tills du får en grynig massa. Tillsätt resten av smöret men arbeta inte för mycket, låt det vara lite olika stora klumpar.
- Blanda vattnet med äppelcidervinägern och tillsätt mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg.
- Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 min.
Björnbärspaj
Skriv ut
Ingredienser (8-10 bitar)
- Läcker paj med björnbär.
- 1 sats pajdeg
- Fyllning:
- 750 g björnbär, färska eller frysta & tinade
- 1 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
- Pensling:
- 1 äggula
Gör så här:
- Gör pajdegen enligt receptet. Sätt ugnen på 225 grader.
- Kavla ut lite mer än hälften av degen till en cirkel, ca 27 cm i diameter, och låt resterande deg vila i kylskåpet.
- Klä en pajform, ca 23 cm i diameter, med degen och ställ in formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
- Fyllning: Blanda björnbär, strösocker och vetemjöl. Lägg bärblandningen i pajskalet.
- Kavla ut resterande deg till en platta, ca 1 cm större än pajformen, och lägg den ovanpå björnbären. Tryck till kanterna.
- Skär minst fyra ventilationshål i locket. Pensla locket med lätt vispad äggula. Ställ in pajen i kylskåpet i 10 min.
- Ta ut och pensla den ytterligare en gång med äggula för extra fin lyster.
- Grädda pajen längst ner i ugnen i 45 min. Täck den med aluminiumfolie om den blir för mörk. Låt pajen svalna i 2–3 tim så att fyllningen tjocknar ordentligt.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.