Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 31 mars 2016

Bjud på glass i stora lass – nyponglass med rostad müsli

Något av det godaste som finns är hemgjord glass. Möjligheterna att variera är oändliga, dessutom går det att frossa i schysta råvaror. Här får du ett recept att göra själv ur Elisabeth Johanssons bok Glass.

Bild 1/5 FOTO: Anna Kern
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

6–8 portioner
1 vaniljstång, gärna bourbon
4 dl mjölk, 3 %
3 dl vispgrädde
6 äggulor
2 dl strösocker
1 dl nyponpulver (malda nyponskal, finns att köpa i hälsokostbutiker)

Rostad müsli:
50 g hasselnötter
2 dl fiberhavregryn
1 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
2 msk raps- eller solrosolja
2 msk vatten
2 msk flytande svensk honung

1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och vaniljfrön i en tjockbottnad rostfri kastrull. Dra av kastrullen från plattan.
2. Vispa äggulor och socker luftigt i en separat bunke. Vispa ner nyponpulver i blandningen.
3. Häll den varma gräddmjölken över gulorna i en jämn stråle, vispa under tiden och häll tillbaka allt i kastrullen. Sjud blandningen till 85 grader tills den börjar tjockna under vispning. Ta av från värmen, det får inte koka.
4. Häll massan i en bunke och kyl ner. Låt gärna glassmassan stå i kylen och mogna över natten för bästa resultat, eller kyl ner den i frysen 5–10 minuter innan den hälls i glassmaskinen.
5. Sila av massan och kör den i glassmaskinen. Lägg över glassen i en bunke och ställ in den i frysen i 12 timmar före servering.
6. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills skalet börjar spricka. Flytta sedan över dem till en ren kökshandduk och gnid av skalet.
7. Blanda alla gryn, frön, kärnor och nötter och strö ut dem över plåten. Blanda rapsolja, vatten och honung.
8. Droppa blandningen över müslin. Vänd runt och rosta müslin i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Rör om då och då. Låt svalna på plåten över natten.

Läs också: Bjud på pinnglass på längden på barnkalaset

Läs också: Svalkande isglass – gör egna fläder- och päronpinnar

Läs också: Godaste efterrätten: Apple pie-glass med kaksmulor

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen