Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 5 april 2017

Bjud på Sveriges mästerkocks bästa recept – smakar himmelskt!

Här är Sveriges mästerkock Catarina Königs bästa recept. Smakar himmelskt och är inte alls svårt att laga.

När Catarina König vann tävlingen Sveriges mästerkock gick många drömmar i uppfyllelse – bland annat den om att ge ut en egen kokbok!

– Det känns overkligt och underbart. Boken blev precis som jag hade målat upp i min fantasi och jag är så nöjd, säger Catarina.

Här är hennes favoritrecept från kokboken.

Mästerkockens 4 favoritrecept

1. Tempurafriterade grönsaker och scampi med het majo

En favorit när det gäller förrätter. Äts lättast med fingrarna, men blir lite mer elegant med pinnar.
En favorit när det gäller förrätter. Äts lättast med fingrarna, men blir lite mer elegant med pinnar.

Det här behöver du

4 portioner  

5–8 små buketter broccoli
5–8 små buketter blomkål
10–15 haricots verts
3 dl tempuramix
2 dl iskallt vatten
isbitar
½ liter frityrolja
6–8 MSC-märkta scampi, skalade
2 lime, i klyftor
2 äggulor
1 tsk ljus soja
2–3 dl rapsolja
4–5 msk Lee Kum Kee Chili garlic sauce
saften från 1 pressad lime
salt efter smak
ärtskott eller mâchesallad

Så här gör du chilimajonnäs
1. Vispa äggulor, soja och en nypa salt kraftigt. Häll i oljan droppvis under konstant vispning med elvisp. När du fått en riktigt tjock konsistens, tjockare än vanlig majonnäs, så häll i chili garlic sauce och pressad lime.
2. Vispa igen och tillsätt eventuellt droppvis mer olja om den inte blir tillräckligt tjock. Sila chilimajonnäsen så att du får en fin, blank och slät majo. Ställ svalt.

Så här gör du friterade grönsaker
1. Skölj och ansa grönsakerna till små buketter. Rör ihop tempuramixen enligt anvisningarna på paketet och tillsätt isbitarna. Konsistensen ska vara som en tjockare pannkakssmet.
2. Häll olja i en rymlig kastrull. Värm upp till 160–170 grader. Det får inte bli för varmt, kontrollera gärna med en termometer. Doppa grönsakerna och scampin i tempurasmeten. Lägg ner 5–10 åt gången i oljan och låt dem friteras i cirka 2 minuter. De ska bli gyllenbruna och krispiga. Lyft upp, lägg på hushållspapper och salta. Servera snabbt så att krispet består.
3. Servera det tempurafriterade på en rustik planka tillsammans med chilimajo, limeklyftor och lite snygg dekoration som ärtskott eller mâchesallad.

2. Fisksoppa från Båstad

En fisksoppa med smak av salt luft och friska vindar.
En fisksoppa med smak av salt luft och friska vindar.

Det här behöver du

4 portioner

300 g lax (urbenad)
300 g piggvar eller torsk (urbenad)
200 g skalade räkor
12 blåmusslor
2 gula lökar, skalade och tunt skivade
1 stor vitlöksklyfta, skalad och tunt skivad
1 fänkål, tunt skuren
2 dl vitt vin
1 påse saffran (0,5 gram)
1 liter vatten
2–3 dl hemgjord fiskfond, alt 2 dl utspädd köpt fiskfond
1 msk fänkålsfrö
3–4 medelstora potatisar, skalade och skurna i kuber om cirka 2 x 2 cm
1–2 dl vispgrädde
1 ½ tsk salt
svartpeppar efter smak
1 knippe färsk dill
Till servering:
vitt surdegsbröd
smör och dill

Så här gör du

1. Ta bort skinn från fis­­­ken. Skiva filéerna i 4 x 4 centimeter stora bitar. Tvätta blåmusslorna.
2. Fräs lök och vitlök på medelhög värme i smör i en gjutjärnska­strull i cirka 4 minuter tills det blir glansigt och har mjuknat något. Lägg i fänkålen. Häll på vitt vin och saffran och låt det koka i cirka 5 minuter.
3. Tillsätt vatten, fiskfond, fänkålsfrö och låt puttra i 15–20 minuter.
4. Lägg i potatisen och låt koka tills potatisen är färdig, det tar cirka 10 minuter.
5. Tillsätt grädden, en matsked hackad dill, salt och smaka av med peppar. Blanda runt och tillsätt fisken och musslorna och lägg på locket. När musslorna har öppnat sig är soppan klar. Lägg till sist i räkorna, precis innan servering.
6. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva upp stänger av surdegsbröd. Ta bort kanterna. Stryk på smör, salta och strö över lite hackad dill. Ställ in i ugnen och låt stå i 4–5 minuter. Känn på bröden, de ska bli rostade.
7. Häll upp soppan i en djup tallrik. Se till att få med tillräckligt med fisk så att soppan blir matig. Ställ blåmusslorna snyggt i mitten och dekorera med en dillkvist.
8. Servera soppan tillsammans med en liten skål aioli vid sidan och rostat dillbröd.

3. En fashionistas Bookmaker toast

Smarrig macka med kött där pepparroten ger extra sting.
Smarrig macka med kött där pepparroten ger extra sting.

Det här behöver du

4 portioner

800 g oxfilé, mittbit
12 skivor ljust formbröd
Pepparrotssås:
4 dl crème fraiche
2 msk pepparrot på tub
12 msk chilisås
2 krm salt
½ –1 msk majonnäs
svartpeppar, efter smak
Servering:
70 g gröna blad, t ex rucola, mangold, bladspenat
8 cocktailtomater
6–8 minimajs, på burk
1 pepparrot, färsk
salt och svartpeppar

Så här gör du

1. Stansa ut rundlar av brödet med ett glas, cirka 8 centimeter i diameter. Skär upp köttet i 2–3 centimeter tjocka skivor. Räkna med minst två köttbitar per person och tre brödstansar.
2. Blanda samman ingredienserna till såsen. Smaka av med salt, peppar eller annat. Ställ in i kylen och låt vila i 20–30 minuter.
3. Stek brödet i en stekpanna med smör. Det ska rostas och få en krispig och nötig yta. Stek sedan köttet i cirka 1 minut (om skivan är 2 centimeter tjock) på varje sida tills innertemperaturen är 55–56 grader. Salta och peppra. Låt vila i 3–4 minuter invirat i aluminiumfolie.
4. Varva bröd, sås, kött, sås och bröd till ett högt torn på tallriken.
5. Dekorera med sallad, tomater, minimajs och färskriven pepparrot på toppen.
6. Avsluta med ett drag vardera av salt- och pepparkvarnen.

4. Chokladtryffeltårta med popcorn och kolasås

Knastrigt, salt och sött på samma gång. Servera på fat med fot så blir det extra festligt.
Knastrigt, salt och sött på samma gång. Servera på fat med fot så blir det extra festligt.

Det här behöver du

8–10 portioner

150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker, 2 dl vetemjöl
2 ägg
Salt kolasås:
1 ½ dl vispgrädde
2 ½ dl strösocker
100 g kallt smör, i tärningar
½ tsk flingsalt
Popcorn:
100 g popcorn, 1 påse eller
2 dl opoppade popcorn

Så här gör du

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en springform och pudra lite vaniljsocker i botten.
2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt alla torra ingredienser och rör ner äggen. Rör till en jämn glansig smet. Häll upp i formen och ställ in i den nedre delen av ugnen i 20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.
3. Värm upp grädden på svag värme i en kastrull. Det ska inte koka. Mät upp sockret i en annan kastrull och värm på medelhög värme tills det börjar smälta kring kanterna. Rör försiktigt tills allt socker har smält och fått en gyllenbrun färg. Tillsätt smöret i det smälta sockret och rör om tills smöret har smält. Tillsätt sedan försiktigt den varma grädden, lite i taget, och rör tills blandningen är helt slät. Tillsätt saltet och smaka av.
4. Sänk ugnen till 150 grader. Poppa popcornen i mikron enligt anvisningarna på paketet alternativt poppa dem i en kastrull. Häll ut popcornen på en plåt med bakplåtspapper.
5. Ringla över 1–1 1⁄2 deciliter kolasås och blanda om med händerna så att alla popcorn täcks. Ställ in i ugnen och låt stå i cirka 15 minuter.
6. Garnera tryffeltårtan med alla popcorn. Det ska bli ett maffigt berg med karamelliserade popcorn uppepå. Ringla resterande kolasås över tårtan och servera tillsammans med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen