Recept 11 juli 2019
Saftig sockerkaka med blåbär och glasyr
En härlig och saftig sockerkaka med blåbär, som förgyller fikastunden. Ibland är det enklaste också det allra godaste.
Läs också: Enkel blåbärssaft – bästa receptet
Sockerkaka med blåbär
Skriv ut
Ingredienser (cirka 15 bitar):
- 150 g smör, rumsvarmt
- 2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 ägg
- 4 1/2 dl vetemjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk mald kardemumma
- 2 dl blåbär, frysta
- 1 msk potatismjöl
- Citronglasyr:
- 2 dl florsocker
- cirka 2 msk citronsaft
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop smör, socker och vaniljsocker krämigt.
- Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa.
- Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma i en skål. Sikta ner blandningen i smeten och vänd ihop allt.
- Blanda blåbären med potatismjölet. Vänd försiktigt ner blåbär i smeten.
- Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 50-60 min. Känn med en sticka om den är klar. Låt kakan vila i formen i ca 10 min. Låt den svalna på galler.
- Rör ihop florsocker och citronsaft till glasyr. När kakan svalnat helt, häll eller ringla glasyren över kakan.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.