Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 11 juli 2019

Saftig sockerkaka med blåbär och glasyr

En härlig och saftig sockerkaka med blåbär, som förgyller fikastunden. Ibland är det enklaste också det allra godaste.

 Sockerkakan är en riktig folkhemsklassiker och smakar som godast nybakad.
Bild 1/2 Sockerkakan är en riktig folkhemsklassiker och smakar som godast nybakad. FOTO: TT
Bild 2/2

Läs också: Enkel blåbärssaft – bästa receptet

Sockerkaka med blåbär

Skriv ut

Ingredienser (cirka 15 bitar):

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 2 dl blåbär, frysta
  • 1 msk potatismjöl
  • Citronglasyr:
  • 2 dl florsocker
  • cirka 2 msk citronsaft

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop smör, socker och vaniljsocker krämigt.
  2. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma i en skål. Sikta ner blandningen i smeten och vänd ihop allt.
  4. Blanda blåbären med potatismjölet. Vänd försiktigt ner blåbär i smeten.
  5. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 50-60 min. Känn med en sticka om den är klar. Låt kakan vila i formen i ca 10 min. Låt den svalna på galler.
  6. Rör ihop florsocker och citronsaft till glasyr. När kakan svalnat helt, häll eller ringla glasyren över kakan.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen