Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 12 juli

Blåbärsgalette med vispad crème fraiche

Bjud vänner och familj på något lite annorlunda under sommarlunchen – blåbärsgaletter. Dessa bärfyllda matpannkakor kommer garanterat gå hem hos hela sällskapet.

 Servera blåbärsgaletten med vispad crème fraiche.
Servera blåbärsgaletten med vispad crème fraiche.

Läs också: Gör egen blåbärssaft

Blåbärsgalette

Skriv ut

Ingredienser (2 stycken):

  • 25 g jäst för söta degar
  • 1 dl vatten
  • 125 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 ägg
  • rivet skal av 3/4 citron
  • 1 krm salt
  • cirka 5 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 50 g kallt smör
  • 500 g blåbär
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 1/2 dl strösocker
  • Till servering:
  • 2 dl crème fraiche

Gör så här:

  1. Smula jästen i en skål och blanda med vatten.
  2. Ta fram en ny bunke och rör ihop smör (rumsvarmt), socker, ägg, salt och citronskal. Tillsätt sedan jästblandningen och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i cirka en timme.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Dela upp degen i två delar. Lägg degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till stora, runda kakor. Placera på bakplåtsklädda plåtar.
  4. Hyvla smöret med osthyvel över kakorna. Strö över bladningen med blåbär, potatismjöl och socker. Spara en kant på cirka 2 cm runt hela kakan och vik sedan över bären.
  5. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
  6. Servera gärna blåbärsgaletterna ljumma med vispad crème fraiche.

Recept: Mitt Kök

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen