Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 6 september

Blåbärspaj fylld med vaniljkräm

Finns det något godare? Förmodligen inte! Här är den, blåbärspajen som gör alla andra pajer gröna av avund. Så god och så härlig!

 Underbar. En härlig blåbärspaj slår det allra mesta!
Underbar. En härlig blåbärspaj slår det allra mesta! FOTO: Lina Eidenberg Adamo

Receptet är gjort av Helan Shabani och finns med i hennes bakbok Helans bästa som ges ut av Norstedts.

Läs också: Knäckig blåbärspaj

Blåbärspaj

Skriv ut

Ingredienser

  • Pajen är fylld med len vaniljkräm som sedan toppas med blåbär och frasig smuldeg. Variera bären utifrån vad du känner för, allt funkar! Pajen blir en succé varje gång.
  • Antal: 8 bitar
  • Pajdeg:
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 1⁄2 dl strösocker
  • 225 g kallt smör
  • 1 ägg + 1 äggula
  • Fyllning:
  • 1 sats vaniljkräm - hemmagjord eller på pulver
  • 250 g blåbär
  • 2 tsk majsstärkelse
  • Smuldeg:
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1⁄2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75 g kallt smör

Gör så här:

  1. Blanda vetemjöl och strösocker i en skål. Smu­la ner smöret och blanda. Det kalla smöret gör pajdegen frasig så vi vill inte överarbeta den.
  2. Vispa ihop ägg och äggula lite lätt och häll ner det i skålen. Rör ihop till en jämn deg, plasta in och låt vila i kylskåpet i 30 minuter.
  3. Smöra en pajform med löstagbar botten (30 cm i diameter) och pressa ner pajdegen så jämnt som möjligt. Nagga degen med en gaffel och låt stå i frysen i 30 minuter. Detta gör så att pajskalet inte reser sig under gräddningen.
  4. Under tiden: Gör vaniljkrämen och sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna till smuldegen i en skål, smula ner smöret och blanda.
  5. Förgrädda pajdegen i 10 minuter.
  6. 6. Ta ut pajdegen och häll i vaniljkrämen. Blanda blåbär och majsstärkelse och toppa vaniljkrämen med bär och smuldeg.
  7. 7. Grädda i ugnen i ca 25 minuter eller tills pajen fått fin färg. Låt svalna och njut!

Array

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen