Recept 6 september
Blåbärspaj fylld med vaniljkräm
Finns det något godare? Förmodligen inte! Här är den, blåbärspajen som gör alla andra pajer gröna av avund. Så god och så härlig!
Receptet är gjort av Helan Shabani och finns med i hennes bakbok Helans bästa som ges ut av Norstedts.
Läs också: Knäckig blåbärspaj
Blåbärspaj
Skriv ut
Ingredienser
- Pajen är fylld med len vaniljkräm som sedan toppas med blåbär och frasig smuldeg. Variera bären utifrån vad du känner för, allt funkar! Pajen blir en succé varje gång.
- Antal: 8 bitar
- Pajdeg:
- 6 dl vetemjöl
- 1 1⁄2 dl strösocker
- 225 g kallt smör
- 1 ägg + 1 äggula
- Fyllning:
- 1 sats vaniljkräm - hemmagjord eller på pulver
- 250 g blåbär
- 2 tsk majsstärkelse
- Smuldeg:
- 1 dl havregryn
- 1 dl vetemjöl
- 1⁄2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 75 g kallt smör
Gör så här:
- Blanda vetemjöl och strösocker i en skål. Smula ner smöret och blanda. Det kalla smöret gör pajdegen frasig så vi vill inte överarbeta den.
- Vispa ihop ägg och äggula lite lätt och häll ner det i skålen. Rör ihop till en jämn deg, plasta in och låt vila i kylskåpet i 30 minuter.
- Smöra en pajform med löstagbar botten (30 cm i diameter) och pressa ner pajdegen så jämnt som möjligt. Nagga degen med en gaffel och låt stå i frysen i 30 minuter. Detta gör så att pajskalet inte reser sig under gräddningen.
- Under tiden: Gör vaniljkrämen och sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna till smuldegen i en skål, smula ner smöret och blanda.
- Förgrädda pajdegen i 10 minuter.
- 6. Ta ut pajdegen och häll i vaniljkrämen. Blanda blåbär och majsstärkelse och toppa vaniljkrämen med bär och smuldeg.
- 7. Grädda i ugnen i ca 25 minuter eller tills pajen fått fin färg. Låt svalna och njut!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.