Recept 11 juli 2019
Blåbärsrutor med smuldegstopp
En härlig sommarkaka som också fungerar som dessert: Blåbärsrutor! Perfekt om du har blåbärsris runt husknuten. Servera gärna med lättvispad grädde.
Läs också: Saftig sockerkaka med blåbär
Blåbärsrutor
Skriv ut
Ingredienser (cirka 24 bitar)
- Kaka:
- 100 g smör
- 4 ägg
- 2 dl strösocker
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk vaniljsocker
- 1 dl mjölk
- 4 dl blåbär
- 2 msk potatismjöl
- Smuldegstopping:
- 75 g smör, rumsvarmt
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1 dl havregryn
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
- Vispa ägg och strösocker poröst. Sikta i vaniljsocker, bakpulver och mjöl och rör om försiktigt.
- Rör i smält smör och mjölk och rör till en slät smet.
- Häll smeten i en form, ca 22 x 34 cm, klädd med bakplåtspapper.
- Blanda blåbären med potatismjölet och strö över smeten. Nyp ihop ingredienserna till smuldegen och toppa kakan med smulorna.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 minuter.
- Låt svalna och skär upp i rutor. Servera gärna med lättvispad grädde.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.