Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 11 juli 2019

Blåbärsrutor med smuldegstopp

En härlig sommarkaka som också fungerar som dessert: Blåbärsrutor! Perfekt om du har blåbärsris runt husknuten. Servera gärna med lättvispad grädde.

 Servera gärna blåbärsrutorna med lättvispad grädde. Perfekt sommarfika!
Servera gärna blåbärsrutorna med lättvispad grädde. Perfekt sommarfika! FOTO: TT

Läs också: Saftig sockerkaka med blåbär

Blåbärsrutor

Skriv ut

Ingredienser (cirka 24 bitar)

  • Kaka:
  • 100 g smör
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl blåbär
  • 2 msk potatismjöl
  • Smuldegstopping:
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
  2. Vispa ägg och strösocker poröst. Sikta i vaniljsocker, bakpulver och mjöl och rör om försiktigt.
  3. Rör i smält smör och mjölk och rör till en slät smet.
  4. Häll smeten i en form, ca 22 x 34 cm, klädd med bakplåtspapper.
  5. Blanda blåbären med potatismjölet och strö över smeten. Nyp ihop ingredienserna till smuldegen och toppa kakan med smulorna.
  6. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 minuter.
  7. Låt svalna och skär upp i rutor. Servera gärna med lättvispad grädde.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen