Recept 16 december 2021
Blinier med lyxig topping
Det är något speciellt med blinier, det är smått exotiska och minner om svunna tider. Men gör dem i den här lyxiga varianten och de är hur samtida som helst.
Det är lyxigt, det är gott och det är smakligt – en perfekt komponent på en bättre middag när det ska firas ordentligt. Receptet är gjort av tidningen Lands matkreatör Katarina Ekeström.
Blinier med lyxig topping
Skriv ut
Ingredienser (16 – 20 stycken, plättstora):
- 5 dl mjölk
- 25 g jäst
- 2 dl bovetemjöl
- 2 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 1 tsk salt
- 50 g smör
- Festfin romtopping:
- 100 g löj-, sik- eller forellrom
- 2 finhackade schalottenlökar
- 1 ½ dl crème fraiche eller smetana
- citronklyftor
- Vegetarisk topping:
- 2 tärnade saltgurkor
- 3 tärnade inlagda rödbetor
- 2 fint hackade schalottenlökar
- 1 ½ dl crème fraiche eller smetana
Gör så här:
- Ljumma mjölken till fingervarmt. Smula jästen och rör ut den i lite av mjölken innan du häller på resten.
- Vispa i mjölet till en helt klumpfri smet. Separera äggulorna från äggvitorna. Spara vitorna och vispa ner gulorna i smeten tillsammans med saltet. Täck bunken och ställ att jäsa minst en timma.
- Smält smöret och låt svalna något. Vispa äggvitorna hårt. Rör ner fettet i smeten och vänd varsamt i vitorna.
- Stek blinierna i plättlagg eller i en liten stekpanna.
- Tärna saltgurka och rödbetor smått. Skala och finhacka schalottenlöken.
- Låt gästerna servera sig själva eller lägg upp på serveringsfat. Avvakta med crème fraichen som ska på i sista stund om blinierna är varma.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.