Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 16 december 2021

Blinier med lyxig topping

Det är något speciellt med blinier, det är smått exotiska och minner om svunna tider. Men gör dem i den här lyxiga varianten och de är hur samtida som helst.

 Festlig fingermat som det så populärt heter. Smaskens!
Festlig fingermat som det så populärt heter. Smaskens! FOTO: Katarina Ekeström

Det är lyxigt, det är gott och det är smakligt – en perfekt komponent på en bättre middag när det ska firas ordentligt. Receptet är gjort av tidningen Lands matkreatör Katarina Ekeström.

Blinier med lyxig topping

Skriv ut

Ingredienser (16 – 20 stycken, plättstora):

  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 dl bovetemjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör
  • Festfin romtopping:
  • 100 g löj-, sik- eller forellrom
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 1 ½ dl crème fraiche eller smetana
  • citronklyftor
  • Vegetarisk topping:
  • 2 tärnade saltgurkor
  • 3 tärnade inlagda rödbetor
  • 2 fint hackade schalottenlökar
  • 1 ½ dl crème fraiche eller smetana

Gör så här:

  1. Ljumma mjölken till fingervarmt. Smula jästen och rör ut den i lite av mjölken innan du häller på resten.
  2. Vispa i mjölet till en helt klumpfri smet. Separera äggulorna från äggvitorna. Spara vitorna och vispa ner gulorna i smeten tillsammans med saltet. Täck bunken och ställ att jäsa minst en timma.
  3. Smält smöret och låt svalna något. Vispa äggvitorna hårt. Rör ner fettet i smeten och vänd varsamt i vitorna.
  4. Stek blinierna i plättlagg eller i en liten stekpanna.
  5. Tärna saltgurka och rödbetor smått. Skala och finhacka schalottenlöken.
  6. Låt gästerna servera sig själva eller lägg upp på serveringsfat. Avvakta med crème fraichen som ska på i sista stund om blinierna är varma.

Recept av Katarina Ekeström.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen