Recept 6 maj 2019
Blomkålsgratäng
Blomkålsgratäng med crème fraiche och riven ost passar alla som vill äta en god och mättande vegetarisk måltid!
Om du vill ha en magrare variant går det bra att använda lätt crème fraiche och ost med 17 procent fett.
Tips! Toppa gärna gratängen med 150 gram tärnat och knaperstekt bacon eller haloumi!Läs också: Blomkålsbiffar med yoghurtsås
Blomkålsgratäng
Skriv ut
Ingredienser:
- 400 g blomkålsbuketter
- 1 dl crème fraiche
- 0,5 dl mjölk
- 1 ägg
- 2 krm salt
- 1 krm peppar
- 1 dl riven ost
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ansa blomkålen och bryt upp den i buketter. Koka blomkålen i ca 5 minuter i vatten, den ska fortfarande vara lite spänstig.
- Låt blomkålen rinna av och lägg sedan i en ugnsform.
- Blanda crème fraiche med mjölk och ägg. Salta och peppra. Häll såsen över blomkålen i formen. Strö över den rivna osten.
- Grädda gratängen i ugnen tills den får en fin yta, ca 25 minuter.
- Servera med krispig sallad.