Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 17 februari 2017

Blomkålspopcorn och zucchinichips: Nyttigt fredagsmys som hela familjen gillar!

Popcorn, chips och sega remmar. Ja visst, när som helst! Testa dessa 4 nyttiga godingar och du kan ha fredagsmyset hela veckan.

1. Blomkålspopcorn med sting

blomkal
Bildkälla: sweetfreedomblog.com

Ingredienser:

1 blomkålshuvud

4 msk olivolja

2–3 krm havssalt

1 msk chilipulver

Gör så här:

Hacka upp blomkålen och lägg den i en bunke.

Håll över olivolja och rör runt. Häll över alla kryddorna och rör runt.

Nu har du två alternativ: Ät blomkålen direkt eller torka i ugn eller torkapparat så att den blir krispig. 50 grader är lagom. Glänta på ugnsluckan då och då så att fukten ventileras ut.

2. Goda chips av zucchini

Bildkälla: frugallivingmom.com
Bildkälla: frugallivingmom.com

Detta behöver du:

1  tunt skivad zucchini

¼ tsk salt

¼ tsk peppar

½ tsk olivolja 

1 tsk äppelcidervinäger

Gör så här:

Skiva zuccinin tunt tunt, helst med en mandolinslicer. Lägg alla skivorna i en medelstor skål. Blanda salt, peppar, olivolja och vinäger. Lägg i den skivade zucchini och se till att alla skivorna täcks av kryddorna. Torka dem sedan i ugn eller torkapparat tills de fått en krispig yta. I torkapparaten läggs skivorna på torkollorna och torkas i 40 grader i 5-6 timmar. Det går också bra att torka på plåt i ugn i cirka 50 grader. Använd gärna ett bakplåtspapper i teflon eller silikon så att inte skivorna fastnar så lätt. Vänd ibland så torkar de jämnare.

3. Härligt sega fruktremmar

Foto: All Over Press

Detta behöver du:

Din favoritfrukt eller bär.

Eventuellt lite socker och citron som smaksättning.

Gör så här:

Mixa till en puré, sila bort kärnor och torka. Socker är oftast onödigt eftersom fruktsmaken blir så koncentrerad. I vissa fall behövs lite syra. Smaka av och känn efter. Banan kan till exempel lyfta med några droppar citronsaft.

Bred ut purén tunt på bitar av bakplåtspapper av silikon eller vanligt papper som oljas lätt. Torka i högst 40 grader i torkapparat. I ugnen kan du sätta temperaturen på 50-70 grader och lämna luckan lite på glänt. När lädret slutar klibba men fortfarande är mjukt är det klart. Frys ner i remsor om du hinner innan det är uppätet.

Vill du göra remsorna ännu mer lika godisaffärens kan du rulla dem i socker.

4. Chips av gröna blad

Foto: All Over Press

 

Det här behöver du:

Kålblad av någon sort. Grönkål, broccoliblast, pak chio eller brysselkål.

Olivolja

Salt

Så här gör du:

Repa bladen från stjälkarna, brysselkålen delas så att löven ligger var för sig. Lägg bladen i en skål, häll på lite olja och blanda.

Chipsen kan antingen torkas i ugn på hög temperatur eller i torkapparat på lägre. Resultatet blir ungefär detsamma. I ugnen sätts gradtalet till 200. Torkapparaten kan köras på cirka 40 grader. När chipsen är helt torra är de klara. Salta och njut.

Spara

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen