Recept 21 april
Bondomelett
Bondmat är god mat. Här är en rejäl bondomelett i mästerkocken Niklas Ekstedts version och den är rustik, nyanserad och smart. Vad sägs om det? Perfekt, eller hur?
Receptet kommer från kokboken Happy Food som Niklas Ekstedt skrivit tillsammans med journalisten Henrik Ennart och som innehåller mängder av recept och tankar om hur man ska äta både gott och vettigt.
Bondomelett med persiljerot och sallad på gröna blad
Skriv ut
Ingredienser (4 portioner)
- 4–6 persiljerötter
- 1 1/2 msk vetemjöl, gärna ekologiskt
- 3 dl mjölk
- 8 ägg
- Salt
- 1 msk smör till formen
- Blandade rovor och kålrötter (alt majrova, kålrabbi)
- 1 tsk ättiksprit 12 %
- 2 tsk citronjuice
- 2 msk olivolja
- Blandat ogräs, örter och gröna blad.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 °C.
- Skala persiljerötterna och dela på hälften. Lägg på en plåt och vänd runt med olivolja och en nypa salt.
- Rosta i ugnen tills den är mjuk, ca 25 min. Ta ut från ugnen och låt svalna.
- Vispa ut mjölet med 2 dl mjölk. Tillsätt resterande mjölk, ägg och lite salt. Vispa ihop.
- Smörj en ugnssäker form med smör och lägg i de rostade persiljerötterna.
- Häll i äggstanningen (den ska fylla formen ca 2 cm upp på kanten).
- Ställ in i ugnen och baka ca 40 minuter, tills den har stannat och fått färg.
- Skiva rovor och kålrötter tunt med mandolin eller kniv. Sprid ut på ett fat och strö över 1 krm salt, ättiksprit, citronjuice och olivolja. Låt stå i 10 minuter.
- Plocka och skölj örter och blad. Slunga eller låt rinna av på hushållspapper.
- Toppa rovorna med örter och blad, och servera med omeletten.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.