Recept 7 november 2019
Bönröra med smak av citrus
En böndipp på plockbrickan är ett utmärkt sätt att få i sig den vegetariska proteinkällan.
Röran på vita bönor får god smak av vitlök och citron. Bre den gärna på rostat surdegsbröd eller använd som dipp till grönsaksstavar och lantchips.
Läs också: Hummus på kikärtor och gröna ärtor
Bönröra
Skriv ut
Ingredienser (4 personer):
- 1 förpackning blandade vita bönor, 400 g
- 0,5 dl rapsolja
- 1 msk citronsaft
- 1 vitlöksklyfta
- salt
- Förslag tillbehör
- 8 skivor surdegsbröd, vete eller råg
- 16 små tomater
- 1 gul paprika
- 1 citron
- ost, till exempel svecia- eller prästost
- 50 g spickeskinka
Gör så här:
- Skölj bönorna och mixa tillsammans med olja, citronsaft, vitlök och lite salt. Smaka av och justera sältan.
- Skiva brödet och rosta det eventuellt i ugnen.
- Sätt ugnen på 125 grader. Halvera tomaterna. Lägg i form, salta lätt och droppa över olja. Ställ in i ugnen 20 minuter.
- Strimla paprikan. Lägg bredvid tomaterna. När tomaterna är klara får paprikorna stanna i grillvärme en stund tills de får fin färg. Lägg in halverade citroner också, eller stek dem i panna med snittytan ner. Hyvla skivor av osten.
- Lägg upp alla ingredienserna på en skärbräda med bönröran i centrum.